Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

ProBNP - B típusú átriális natriuretikus peptid

Szívelégtelenség megállapításában, illetve a fulladás elkülönítő diagnosztikájában használt vizsgálat.

Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat

Normálérték: 
<450 pg/ml

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat egy, a vérben található fehérje, az ún. B típusú átriális natriuretikus peptid szérumban észlelhető mennyiségét méri. Az enzim a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Szívelégtelenség gyanúja esetén, illetve e betegség kezelése eredményességének monitorozásakor, valamint a fulladás okának kiderítésében segít.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A magasabb ProBNP-szint nagyon érzékeny és jellemző érték a szívelégtelenség jelzésére. A fulladás elkülönítő diagnosztikája során a magas ProBNP szint arra utal, hogy a fulladás szíveredetű. A ProBNP-szintje alapján fel lehet becsülni az ún. akut koronária szindrómában (ilyen betegség a szívinfarktus, illetve ennek egyes megelőző állapotai, az anginák egyes típusai) és más szívizom-károsodáshoz vezető betegségekben szenvedő betegek állapotát, betegségük lefolyását. A magasabb szint rosszabb életkilátásokat jelent ebben a betegségcsoportban.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Ismert szívelégtelenségben szenvedő betegnél a növekvő ProBNP-szint a kezelés eredménytelenségét, a betegség előrehaladtát jelzi. Szükségessé válhat a szívelégtelenségre adott gyógyszerek módosítása.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag