Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

Anti-HBs - Anti-HBs

Az anti-HBs antitestek a B-típusú fertőző májgyulladás vírus elleni immunreakció során alakulnak ki, majd élethossziglan kimutathatóak a vérben.

Típus: Vérszérumból készült immunológiai vizsgálat.

Normálérték: 
Előzetes hepatitis B vírusfertőzés vagy sikeresen elvégzett védőoltás nélkül nem található meg a vérben.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Anti-HBs:
A rövidítés tehát az angol "Antibody to Hepatitis B Surface (felszín) Antigen" kifejezésből származik. Magyarul annyit tesz, hogy a Hepatitis B vírus felszíne elleni antitest, amely a vírusokat borító, lipideket és fehérjéket tartalmazó burok ellen termelődik a szervezetben.

A vizsgálat a B-típusú májgyulladást (hepatitisz-B) okozó vírus (HBV) felszíni fehérjéje ellen a szervezetben termelődő antitestek mennyiségét mutatja.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Akut májgyulladás lezajlásának követésére végzik az ellenanyag kimutatását.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A vizsgálat a B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyagot (antitestet) mutatja ki, azaz annak magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs már a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, viszont az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést. Az antitest megjelenése jelzi, hogy a beteg gyógyulási kilátásai jók, a fertőzés nem válik krónikussá.
Ez az antitest mutatható ki a vérből a sikeresen elvégzett védőoltás után is, ez jelzi tehát az egyén védettségét a fertőzéssel szemben.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag