Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

AFP - Alfa-fötoprotein tumor - nem terhességben

Az AFP egy olyan magzati fehérje, mely súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhesekben.

Típus: Vérszérumból végzett tumor-marker vizsgálat.

Normálérték: 
0-15 µg/l

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Az AFP egy magzatban termelődő fehérje, melyet bizonyos májbetegségek esetén a nem terhes felnőtt szervezet - elsősorban a máj - is termel.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A májgyulladás, májdaganat gyanúja esetén.
Bizonyos, májrák kialakulására hajlamosító állapotokban (például alkoholizmus vagy krónikus vírusos májgyulladás okozta májzsugorodás esetén) a májrák korai felismerésében segíthet rendszeres, félévente, évente történő ellenőrzése. A májban talált elváltozások elkülönítő diagnosztikájában jelenthet segítséget. A már igazolt daganatos betegségek kezelésének követésében is hasznos lehet, amennyiben a kezelés elején az értéke emelkedett volt.
Az AFP-vizsgálat, mint általában a tumor-marker vizsgálatok, nem alkalmas szűrésre. A negatív eredmény nem jelent daganatmentes állapotot. A pozitív eredmények viszont gyakorta nem elég specifikusak.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Az emelkedett AFP-érték önmagában nem alkalmas a diagnózis meghatározására, egyéb vizsgálatok eredményével - így fizikális vizsgálatokkal, kémiai vérvizsgálatokkal, ultrahang- és CT-vizsgálattal együtt kell értékelni.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A nem várandósokban mért magas AFP-szint leggyakrabban májrák, bélrendszeri daganatok májáttét, petefészek-, illetve heredaganat, valamint súlyos májgyulladás esetén található.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag