Rákot okozhat a túl sok kalcium

A kalcium a test számos létfontosságú funkcióját irányítja, a kalciumháztartás zavara azonban akár rákot is okozhat. Az Orai1 nevű kalciumcsatornában végbemenő változások - mutációk - felelősek ezért.

Hogyan jelzi szervezetünk a kalciumhiányt? Részletek itt.

Az Irene Frischauf, a Linzi Egyetem és Rainer Schindl, a Grazi Orvosi Egyetem munkatársa vezette kutatócsoport az Orai1 kalciumtranszporter-mutáció után kutatva átvizsgált egy nemzetközi rákadatbankot, amelyben mintegy 11 ezer páciens örökítőanyagának változásait rögzítették. A kutatók különböző változásokat regisztráltak.

Az Orai1 kalciumcsatorna mutációi rákot okozhatnak
Az Orai1 kalciumcsatorna mutációi rákot okozhatnak

Sejtkultúra-kutatások során azt vizsgálták, hogyan hatnak ezek a változások a kalciumháztartásra. Egyes esetekben a transzporter folyamatosan aktív maradt és akadálytalanul engedte át a kalciumot akkor is, amikor a sejtek már eleget tartalmaztak. Egészséges sejtekbe ellenben az Orai1 akkor engedte csak be a kalciumot, ha a tartalékok szinte teljesen elfogytak.

"Mivel a kalcium növekedési jelzés is, az Orai1-mutációval rendelkező sejtek szinte megállás nélkül osztódásnak indulhatnak és terjedhetnek, ami a rákos sejtek egyik fő tulajdonsága" - fejtette ki Irene Frischauf. A szakértők biokémiai, elektropszichológiai és szerkezeti elemzésnek vetették alá a különböző Orai1-változásokat, és arra jutottak, hogy különböző lehetőségek vannak rá, miért veszíti el a transzporter az aktivitása feletti kontrollt.


Az egyik mutáció esetében például a pórusok megnagyobbodtak, melyeken keresztül beáramlott a kalcium. A kísérletek segítségével közelebbről megismerték a kutatók a pórusok szerkezetét, és azt is, hogy miként szállítják a kalciumot a nyitott csatornákon.

Ön tudja, mennyi kalciumra van szüksége naponta a szervezetének? Számolja ki kalkulátorunk segítségével!

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső