Rákot okozhat a túl sok kalcium

A kalcium a test számos létfontosságú funkcióját irányítja, a kalciumháztartás zavara azonban akár rákot is okozhat. Az Orai1 nevű kalciumcsatornában végbemenő változások - mutációk - felelősek ezért.

Hogyan jelzi szervezetünk a kalciumhiányt? Részletek itt.

Az Irene Frischauf, a Linzi Egyetem és Rainer Schindl, a Grazi Orvosi Egyetem munkatársa vezette kutatócsoport az Orai1 kalciumtranszporter-mutáció után kutatva átvizsgált egy nemzetközi rákadatbankot, amelyben mintegy 11 ezer páciens örökítőanyagának változásait rögzítették. A kutatók különböző változásokat regisztráltak.

Az Orai1 kalciumcsatorna mutációi rákot okozhatnak
Az Orai1 kalciumcsatorna mutációi rákot okozhatnak

Sejtkultúra-kutatások során azt vizsgálták, hogyan hatnak ezek a változások a kalciumháztartásra. Egyes esetekben a transzporter folyamatosan aktív maradt és akadálytalanul engedte át a kalciumot akkor is, amikor a sejtek már eleget tartalmaztak. Egészséges sejtekbe ellenben az Orai1 akkor engedte csak be a kalciumot, ha a tartalékok szinte teljesen elfogytak.

"Mivel a kalcium növekedési jelzés is, az Orai1-mutációval rendelkező sejtek szinte megállás nélkül osztódásnak indulhatnak és terjedhetnek, ami a rákos sejtek egyik fő tulajdonsága" - fejtette ki Irene Frischauf. A szakértők biokémiai, elektropszichológiai és szerkezeti elemzésnek vetették alá a különböző Orai1-változásokat, és arra jutottak, hogy különböző lehetőségek vannak rá, miért veszíti el a transzporter az aktivitása feletti kontrollt.


Az egyik mutáció esetében például a pórusok megnagyobbodtak, melyeken keresztül beáramlott a kalcium. A kísérletek segítségével közelebbről megismerték a kutatók a pórusok szerkezetét, és azt is, hogy miként szállítják a kalciumot a nyitott csatornákon.

Ön tudja, mennyi kalciumra van szüksége naponta a szervezetének? Számolja ki kalkulátorunk segítségével!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső