Nem érzünk bűntudatot, ha torrentezünk

Szoftverek, zenék és filmek illegális letöltése az internetről ugyanúgy lopásnak minősül, mintha egy bolt polcáról emelnénk le a terméket, a legtöbb felhasználó viszont nem így érzi. Egy ausztrál kutatócsoport kereste a választ, hogy miért van ez.

Amennyiben komolyan szankcionálnák a kalózkodást, a fejlett világ jelentős része valószínűleg börtönben ülne - naponta filmek, zenék, szoftverek és könyvek millióit töltik le torrentoldalakról, a szerzők és jogi tulajdonosok hozzájárulása nélkül.
A legtöbb országban ez illegálisnak minősül, mi azonban valamiért mégsem érezzük azt, hogy a kalózkodással törvényt sértenénk. A legújabb ausztrál kutatás megfejtette, hogy miért nem érzünk bűntudatot.

Az internet rendkívül hasznos dolog, de mint mindennél, itt is fontos a mérték. A kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett internetezés a függőségek között új szindrómának számít, melyről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A Social Neuroscience labor vezetője, Dr. Pascal Molenberghs, illetve PhD hallgatója, Robert Eres egy háromszintű kérdőívben kereste a választ arra, hogy az amúgy törvénytisztelő embereknek miért nincs látszólag semmi gondja az illegális letöltéssel. Miközben agyuk működést monitorozták, az alanyoknak el kellett képzelniük a szituációt, amint egy zenét vagy filmet letöltenek, majd egy olyan esetet, amikor annak kézzelfogható változatát leemelik a polcról. A két felvetés eltérő agyi működést produkált a tesztalanyoknál, a második szituáció esetén jelentősen megnőtt az agy oldalsó frontális orbitális kérgének aktivitása. Ez a rész felelős a morális érzékenységért, aktivitása így jól mutatja, hogy az alany nagyobb bűnnek érzi a fizikailag is érzékelhető tárgy eltulajdonítását, mint annak digitális változatáét.

A digitális tartalmat kevésbé tudjuk magántulajdonként értelmezni

A digitális tartalmat kevésbé tudjuk magántulajdonként értelmezni

Az emberi társadalom a magántulajdon tiszteletben tartásához adaptálódott, a digitális, nem kézzel fogható tartalom azonban viszonylag új keletű, így jóval nehezebb tényleges értékkel bíró tárgyként felfogni - összegezte a tapasztalatokat Dr. Pascal Molenberghs.

Forrás: Torrentfreak
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső