+10° - +24°
Nincs front

Nem érzünk bűntudatot, ha torrentezünk

Szoftverek, zenék és filmek illegális letöltése az internetről ugyanúgy lopásnak minősül, mintha egy bolt polcáról emelnénk le a terméket, a legtöbb felhasználó viszont nem így érzi. Egy ausztrál kutatócsoport kereste a választ, hogy miért van ez.

Amennyiben komolyan szankcionálnák a kalózkodást, a fejlett világ jelentős része valószínűleg börtönben ülne - naponta filmek, zenék, szoftverek és könyvek millióit töltik le torrentoldalakról, a szerzők és jogi tulajdonosok hozzájárulása nélkül.
A legtöbb országban ez illegálisnak minősül, mi azonban valamiért mégsem érezzük azt, hogy a kalózkodással törvényt sértenénk. A legújabb ausztrál kutatás megfejtette, hogy miért nem érzünk bűntudatot.

Az internet rendkívül hasznos dolog, de mint mindennél, itt is fontos a mérték. A kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett internetezés a függőségek között új szindrómának számít, melyről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A Social Neuroscience labor vezetője, Dr. Pascal Molenberghs, illetve PhD hallgatója, Robert Eres egy háromszintű kérdőívben kereste a választ arra, hogy az amúgy törvénytisztelő embereknek miért nincs látszólag semmi gondja az illegális letöltéssel. Miközben agyuk működést monitorozták, az alanyoknak el kellett képzelniük a szituációt, amint egy zenét vagy filmet letöltenek, majd egy olyan esetet, amikor annak kézzelfogható változatát leemelik a polcról. A két felvetés eltérő agyi működést produkált a tesztalanyoknál, a második szituáció esetén jelentősen megnőtt az agy oldalsó frontális orbitális kérgének aktivitása. Ez a rész felelős a morális érzékenységért, aktivitása így jól mutatja, hogy az alany nagyobb bűnnek érzi a fizikailag is érzékelhető tárgy eltulajdonítását, mint annak digitális változatáét.

A digitális tartalmat kevésbé tudjuk magántulajdonként értelmezni

A digitális tartalmat kevésbé tudjuk magántulajdonként értelmezni

Az emberi társadalom a magántulajdon tiszteletben tartásához adaptálódott, a digitális, nem kézzel fogható tartalom azonban viszonylag új keletű, így jóval nehezebb tényleges értékkel bíró tárgyként felfogni - összegezte a tapasztalatokat Dr. Pascal Molenberghs.

Forrás: Torrentfreak

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső