Koronavírus: ez az új maszk a legjobb

Kínai kutatók új arcmaszkot állítottak elő, melyben a legfontosabb szűrőanyag a grafén. Az új védőeszköz 48 órás használatra is alkalmas lehet.

A grafén kétdimenziós, vagyis egyetlen atom vastagságú nanoanyag, amely ígéretes lehetőségeket tartogat az űrrepülés, az energiaszektor és az orvosbiológiai eszközök ipara számára.

A koronavírus elleni védekezés részeként Magyarország számos településén védőmaszkokat szereztek be az önkormányzatok, amelyeket a lakók között osztanak szét. Részletek itt.

A kínai Repülőmotor-kutató Intézet (AECC) pekingi aeronautikai anyagkutató intézetének (BIAM) munkatársai grafén-polipropilén réteget applikáltak az arcmaszk úgynevezett nem szőtt textil alapanyagára. Ezzel az újítással az arcmaszk antibakteriális tulajdonsága, légáteresztő képessége és tartóssága is javult.

Az eddigi maszkok kényelmetlenek és kevésbé hatékonyak voltak. Fotó: Getty Images
Az eddigi maszkok kényelmetlenek és kevésbé hatékonyak voltak. Fotó: Getty Images

Az újfajta maszk a grafén "nanokését" felhasználva pusztítja el a baktériumok sejtfalát. A hagyományos, nem szőtt textilből készült maszkokkal szemben az új grafénréteges arcvédő egy irányban áteresztő, ezért kényelmesebb a viselése, ráadásul több mint 48 órán át használható, sokkal hosszabb ideig, mint a hagyományos - nem szőtt polipropiléből készült - arcvédők.

A grafénnek kitűnő optikai, elektromos és mechanikai tulajdonságai, széles körű antibakteriális és antivirális képességei vannak, előállítása egyszerű. Kínai kutatók kifejlesztették a baktériumálló grafén nem szőtt textilanyagának, valamint a grafénmaszk kísérleti gyártási technológiáját is.

Legyőzte a koronavírust, tapssal búcsúztatták a 84 éves nagypapát. A megható felvételt megnézheti társportálunk, az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső