Ezért veszélyesek a vasúti átjárók

Időben észreveszik ugyan a sofőrök a közeledő vonatot, mégsem tudják pontosan felmérni annak sebességét - állítja egy ausztrál kutatócsoport.

Egy ausztrál során arra próbáltak választ találni, hogy a vasúti átjáróhoz érő sofőrök milyen pontossággal képesek megállapítani a feléjük haladó vonat sebességét és távolságát.
A kutatásokat végző Dr. Gregoire Larue szerint az ausztrál vasúti átkelőket egy megadott standard szerint alakítják ki, amely kiköti, hogy milyen távolságig kell ellátni a sínek irányába, ha szeretnének rajta átkelni.

Néhány zöldség rendszeres fogyasztásával javíthatja látását és segítségükkel megelőzhetők az időskori szembetegségek. Hogy melyek ezek? Cikkünkben megtalálja!


A vizsgálat során a kutatócsoport 36 sofőr érzékeit tesztelte le: felmérték, hogy milyen távolságban észlelik a vonatot, majd bizonyos időközönként meg kellett tippelni annak sebességét is. A távolsággal nem is volt gond, a felmérés szerint a sofőrök 85 százaléka már 1450 méterről kiszúrta a közeledő járművet. Annál nagyobb problémát okozott viszont a sebesség felmérése, a válaszadók végig jóval lassabbnak vélték a vonatot, mint amilyen sebességgel a valóságban közeledett.

Nem érzékeljük a tényleges sebességet

Körülbelül egy kilométerrel az átkelőtől még átlagosan feleannyinak tűnik a sebesség a kutatás szerint: a 130 km/h-s vonat ilyen távolról 75 km/h-s sebességűnek tűnt. Ahogy csökkent a távolság, a saccolás is egyre pontosabb lett, de még 350 méterről is 29 százalékkal lassabbnak, 130 km/h helyett 90 km/h-nak tűnt - ekkor pedig már csak néhány másodpercre van az átkelőtől.
Gyorsabban jön, mint hinné

Gyorsabban jön, mint hinné

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente átlagosan 30-40 vonat ütközik személyautóval Magyarországon. A személyi gázolások száma sajnos sokkal magasabb, ráadásul folyamatosan növekvő tendenciát mutat: 2007-ben még 55 embert gázoltak el a síneken, 2012-ben már 107-et.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső