Ezért veszélyesek a vasúti átjárók

Időben észreveszik ugyan a sofőrök a közeledő vonatot, mégsem tudják pontosan felmérni annak sebességét - állítja egy ausztrál kutatócsoport.

Egy ausztrál során arra próbáltak választ találni, hogy a vasúti átjáróhoz érő sofőrök milyen pontossággal képesek megállapítani a feléjük haladó vonat sebességét és távolságát.
A kutatásokat végző Dr. Gregoire Larue szerint az ausztrál vasúti átkelőket egy megadott standard szerint alakítják ki, amely kiköti, hogy milyen távolságig kell ellátni a sínek irányába, ha szeretnének rajta átkelni.

Néhány zöldség rendszeres fogyasztásával javíthatja látását és segítségükkel megelőzhetők az időskori szembetegségek. Hogy melyek ezek? Cikkünkben megtalálja!


A vizsgálat során a kutatócsoport 36 sofőr érzékeit tesztelte le: felmérték, hogy milyen távolságban észlelik a vonatot, majd bizonyos időközönként meg kellett tippelni annak sebességét is. A távolsággal nem is volt gond, a felmérés szerint a sofőrök 85 százaléka már 1450 méterről kiszúrta a közeledő járművet. Annál nagyobb problémát okozott viszont a sebesség felmérése, a válaszadók végig jóval lassabbnak vélték a vonatot, mint amilyen sebességgel a valóságban közeledett.

Nem érzékeljük a tényleges sebességet

Körülbelül egy kilométerrel az átkelőtől még átlagosan feleannyinak tűnik a sebesség a kutatás szerint: a 130 km/h-s vonat ilyen távolról 75 km/h-s sebességűnek tűnt. Ahogy csökkent a távolság, a saccolás is egyre pontosabb lett, de még 350 méterről is 29 százalékkal lassabbnak, 130 km/h helyett 90 km/h-nak tűnt - ekkor pedig már csak néhány másodpercre van az átkelőtől.
Gyorsabban jön, mint hinné

Gyorsabban jön, mint hinné

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente átlagosan 30-40 vonat ütközik személyautóval Magyarországon. A személyi gázolások száma sajnos sokkal magasabb, ráadásul folyamatosan növekvő tendenciát mutat: 2007-ben még 55 embert gázoltak el a síneken, 2012-ben már 107-et.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső