A világ legjobbjai között a Semmelweis Egyetem

Bekerült a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé kardiológiai szakterületen a Semmelweis Egyetem az amerikai US News Best Global Universities 2021-es világrangsorában.

Hatalmas előrelépést jelenthet az érgyógyászatban egy, a Semmelweis Egyetem kutatói által kifejlesztett technológia. Részletek itt.

Több szakterületi listán is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem az idei világrangsorban - írja közleményében az intézmény. Összesen nyolc orvos- és egészségtudományi szakma tekintetében került fel a rangsorra, mindegyik területen megelőzve a többi hazai intézményt. A legjobb helyezést idén is a "Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" szakterületi rangsorban érte el az egyetem, ahol huszonöt helyet javított, és a világ 87. legjobb felsőoktatási intézménye lett ezen a területen.

A kardiológia területén a világ száz legjobb egyeteme közé került a Semmelweis Egyetem
A kardiológia területén a világ száz legjobb egyeteme közé került a Semmelweis Egyetem. Fotó: Getty Images

Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy ezen a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a 17. helyet érte el a Semmelweis Egyetem. Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.

A korábbi helyezéshez képest előre lépett a Semmelweis Egyetem a Klinikai orvostudomány (200. hely), az Onkológia (217. hely), a Biológia és biokémia (321. hely) szakterületi rangsorokban is. A 2021-ben a listán újként megjelent Endokrinológia és metabolizmus területen a 155., Sejtbiológiában a 202., Ideg- és viselkedéstudományban a 306. , míg Molekuláris biológia és genetika szakterületen a 345. a magyar felsőoktatási intézmény.

A rangsor készítői 13 indikátor alapján hasonlították össze az egyetemeket, ezek többsége az objektíven mérhető tudományos teljesítménnyel van összefüggésben (például publikációk száma és aránya, idézettség, nemzetközi együttműködések stb.), míg két indikátor úgynevezett reputációs felmérésen alapul. A rangsorban több mint 80 ország közel 1500 felsőoktatási intézménye szerepel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)