A koronavírus ennyi ideig fertőzhet a maszkokon

Önmagában az arcmaszk nem jelent védelmet a fertőzés ellen, fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Ha eldobható, csupán egyszer viseljük. A moshatóakat pedig minden alkalommal fertőtlenítsük.

Az már korábban kiderült, hogy a SARS-CoV-2 vírus hosszabb-rövidebb ideig képes életben maradni különböző tárgyakon. Eddig nagyrészt a fém-, műanyag és papírfelületeket vizsgálták, továbbá azt, hogy a levegőben meddig marad életképes a vírus.

Függöny helyett maszkot varrnak A járvány miatt kialakult helyzetben egyre több vállalkozás kényszerül átalakítani munkamenetét. Egy kaposvári szőnyegáruház olyan megoldással állt elő, amely nemcsak segít megtartani az ott dolgozók állását, de a vírus elleni védekezést is támogatja. Részletek itt.

A The Lancet nevű orvosi lapban közölt új tanulmányban viszont azt elemezték, hogy a maszkokon meddig kimutatható a jelenléte. Az eredmények pedig kissé ijesztőek: a koronavírus akár 7 napig életben tud maradni a védőmaszk felületén.

Ne érjünk hozzá kezünkkel az arcmaszkhoz! Fotó: Getty Images
Ne érjünk hozzá kezünkkel az arcmaszkhoz! Fotó: Getty Images

A hongkongi kutatócsapat éppen ezért megjegyezte, hogy az arcmaszk viselése önmagában nem szabad, hogy biztonságérzetet adjon. Maszkban is figyeljünk oda a megfelelő távolságtartásra, rendszeres kézmosásra, továbbá semmiképp ne nyúljunk hozzá ujjainkkal a védőmaszkhoz. Az eldobható maszkokat minden alkalom után cseréljük, a kukába zacskóba csomagolva dobjuk ki, a többször használhatóakat pedig körültekintően tisztítsuk, fertőtlenítsük és tároljuk a következő viselésig.

A tanulmányban a fentieken túl kitértek arra is, hogy az új koronavírus meglehetősen stabil alacsony hőmérsékleten (4 Celsius-fokon), de a magasabb hőre érzékenyen reagál. 70 Celsius-fokon például 5 perc után inaktívvá válik.

Ön is vett éves autópálya-matricát? Az nlc.hu cikkében olyan dolgokat gyűjtöttek össze, amelyekre valószínűleg feleslegen költöttünk év elején, mielőtt a koronavírus-járvány mindent felülírt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció