Személyes adatainkat fenyegető veszélyek

HáziPatika

Hogyan sérül a páciens személyes adata? Adatvédelmi incidensek a gyakorlatban.

2018. május 25-én hatályba lépő uniós adatvédelmi rendelet - rövidítve GDPR - új elvárásokat fogalmaz meg minden szervezet számára, ahol uniós állampolgárok bármilyen azonosításra alkalmas adatát kezelik. Az egészségügyi adatok - az új rendelkezéstől függetlenül - az érzékeny adatok közé tartoznak, így az új adatvédelmi szabályok különleges figyelmet irányítanak az egészségügyre, ezen belül is a privát szektor szereplőire.

EESZT: a rendőrség is láthatja adatainkat?

Adatvédelmi szempontból aggályos, hogy az állam tudomást szerez az emberek érzékeny egészségügyi adatairól. De mit is jelent ez pontosan? Kattintson!

Adatvédelmi hiányosságok a gyakorlatban

A privát praxisok állandó jogi segítség és kapacitásproblémák miatt nincsenek pontosan tisztában vele, hogy milyen változásokat eredményez a korábbinál jóval szigorúbb uniós adatvédelmi szabályozás.

Talán a legegyszerűbben úgy tudjuk érzékeltetni, milyen veszélyekre kell gondolnunk, ha pár gyakorlati példát veszünk egy átlagos privát rendelő életéből; tegyük fel, hogy a páciens a rendelő recepciós pultjánál jelentkezik a vizsgálatokra, ahol egy papíralapú adatlapot tölt ki. Ebben az esetben a kockázatot az jelenti, hogy ki látja a pultban az adatokat, hova kerül a rendelés végén, hol tárolják, ki fér hozzá. Ha ugyanennél a pultnál a páciens bediktálja az adatokat, még azzal is számolnunk kell, hogy az adatok bizalmassága sérül, hiszen a közelben mindenki hallja, de ott van még a téves rögzítés hibája is, ami komoly gondot jelenthet a későbbi beazonosításban. Ezek az esetek - adatvédelmi incidensek - a jelenlegi, normális működésből fakadnak, kezelhetőek és kezelnünk is kell őket a praxis adatvédelmi hatásvizsgálata során.

A páciens adatainak rögzítésében számos probléma merülhet fel
A páciens adatainak rögzítésekor számos probléma merülhet fel

De számba kell vennünk olyan eseteket is, pontosabban gondolnunk kell előfordulható hibákra, és körültekintően már úgy alakítani a praxis adatkezelését, hogy az emberi mulasztás lehetőségét csökkentsük. Tipikus ilyen probléma például, ha nem jó személynek postázzuk a leletet, vagy ha a diagnosztikai eredményeket kellő azonosítás nélkül telefonon kiadjuk. És olyan tipikus példákat még nem is említettünk, hogy egy ismert személy jár a rendelőben, ami egy alkalmazott kiszivárogtatása miatt másnap a bulvársajtóban jelenik meg. 


Ezeket a folyamatokat kell átvilágítani, felmérni a hibák lehetőségét, és mindent megtenni annak érdekében, hogy a kockázatokat a kellő mértékben csökkentsük - foglalja össze az adatvédelmi hatásvizsgálat lényegét Straub Fanni, a praxisakademia.hu alapítója. Az adatvédelmi hatásvizsgálat a praxis adatkezelési gyakorlatának teljes átvilágításával indul, amelyet jellemzően adatvédelmi szakértő és jogász kollégáim végeznek - tette hozzá. "Az adatvédelmi hatásvizsgálat során számos kockázat merül fel, munkatársaim pedig a praxis vezetőinek és szakértőinek aktív részvételével azon dolgoznak, hogy az új, már uniós szabályoknak megfelelő, úgynevezett GDPR-konform adatkezelési rendszerben a kockázatokat minimálisra csökkentsük."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső