Magánpraxis fellendítése egyik napról a másikra

A kórházi munkáját a mai orvos társadalom jelentős része teljesen kiszolgáltatott helyzetben végzi. Míg a szakrendelői feladatok viszonylagosan stabil keretek között működnek, addig a kórházi munka a fenntartó és a felső vezetőség esetleges politikai kitettsége miatt viszonylag instabil.

Mindezek miatt viszonylag gyakori, hogy egy tapasztalt, rutinos és a kórházi hierarchiában már jól pozícionált orvos egyik-napról a másikra hirtelen váltani kényszerül és a korábban kis lángon üzemeltetett magánpraxisát váratlanul a fő bevételi forrásaként szükséges működtetni.
Kiemelten nehéz a váltás olyan szakmákban, ahol a kórházi vagy műtéti háttér elengedhetetlen és a megélhetést elsősorban a műtéti feladatok biztosították. Két lehetőség áll ilyenkor az orvos előtt, csatlakozni egy műtéti kapacitással rendelkező nagyobb magán rendelőhöz vagy tovább folytatni az egyszemélyes magánpraxist és bérelni a műtő kapacitást.

Egy magánpraxis belendítése sok plusz energiát igényel

Egy magánpraxis belendítése sok plusz energiát igényel

Páciens-forrás tekintetében a legnehezebb a váltás. Kórházi és szakrendelői háttérrel a magánpraxisok sikeresen tudják a tehetősebb betegeket átterelni magánrendelésükre és páciensforgalmuk akár 80 százaléka az állami páciensek közül kerül ki. A kórházi köldökzsinórt elengedve azonban hirtelen megcsappanhat a betegforgalom és komoly munkát, időt, pénzt kell belefektetni, hogy a régi páciensek újra visszataláljanak és akár újakkal bővüljön és fejlődhessen a praxis.

Lelkileg a legnehezebb a váltás, hiszen a gyógyításra felesküdött orvos komfortzónáját elhagyva hirtelen üzleti kérdésekkel, marketing döntésekkel és ijesztő angol nyelvű szakzsargonnal találja szembe magát (lsd. SEO, PPC stb.) Mindezek miatt érdemes még a sikeres, páciensekkel zsúfolt időszakokban is belátni, hogy a páciens kommunikáció, marketing munka, weboldal készítés, egy rendelői brosúra vagy akár a rendszeres hírlevél küldés a páciensek számára a magánszférában nem ördögtől való, sőt akár elvárt és az alapját jelentik egy hosszútávon anyagilag sikeres és változásokat, viharokat is kiálló praxis stratégiájának.

A szerző Straub Fanni, Praxis tanácsadó a Foglaljorvost.hu és a Praxisakademia.hu weboldalak alapítója.

Azt tudtuk, hogy a legtöbb ember az orvosi filmekből, krimikből, sorozatokból építi fel az ideális orvos képét? Sokan álmodoznak például Dr. House-ról. Az embereket vonzza, érdekli, lenyűgözi az orvosi munka, néha talán túl is misztifikálják. Ám a sorozatok rámutatnak három nagyon fontos dologra. Kattintson a részletekért!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső