Észrevétlenül teszi tönkre a szervezetet a cukorbetegség

Kettes típusú cukorbetegség esetén a gyógyulás kulcsa az életmódváltozásban rejlik, az egészséges életmód azonban lemondásokkal jár. Milyen tanácsokkal lehet rávenni a beteget az önmegtartóztatásra? A szakértőt kérdeztük.

Míg a cukorbetegség 1-es típusa autoimmun eredetű, addig a kettes típus elsősorban az életmódhoz köthető. Kialakulásának oka az inzulinrezisztencia, vagyis a szervezet által termelt inzulin nem képes csökkenteni a vércukorszintet. Az egyes típusra főként a testsúlyvesztés a jellemző, addig a kettes esetében az elhízottak a veszélyeztetettek. A gyógyszeres kezelés másodlagos csupán ilyenkor, kulcsszerepe az életmódváltásnak lehet. Orvost kérdeztünk: milyen tanácsokat nyújthat a kettes típusú diabéteszben szenvedő betegnek?

Felmérések szerint a cukorbetegek 15 százalékával megesett már, hogy rosszullétük esetén nem kaptak megfelelő segítséget. További részleteket itt olvashat!

"A kezelési mód jóval nagyobb szabadságot enged a kettes típusú cukorbetegség esetén, a cukorértéket és a beteg reakcióit is figyelembe véve elég széles a paletta. Bizonyos esetben a rövidebb inzulinos kezelést felválthatja a gyógyszeres, vagy akár fordítva" - mondta el a témában Kocsis Erika háziorvos-szakorvosjelölt. Cukorbetegség a jelenlegi meghatározás értelmében akkor alakul ki, ha a vizsgálatok során az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, illetve a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Kicsivel ez alatti értékek esetén diétáztatni kell a beteget, a fegyelmezett életmódváltozással ugyanis még lehet esély a cukorháztartás helyrebillentésére. Mivel a sejteket kiéhezteti a szőlőcukor hiánya, így azt a szervezetben lévő zsírok és fehérjék lebontásával próbálják kompenzálni, ettől a beteg fáradttá, enerválttá válik, ijesztőbb tüneteket azonban jellemzően nem produkál. Sok ember emiatt nem is tud a cukorbetegségéről, vagy egyszerűen félvállról veszi azt, holott kezeletlenül a magasvércukorszintkomoly szervi problémákhoz is vezethet.

Egy cukorbeteg esetében nagyon fontos, hogy betartsa a diétás szabályokat

Egy cukorbeteg esetében nagyon fontos, hogy betartsa a diétás szabályokat

Sport és diéta az egészség kulcsa

Amíg nem érintett, a legtöbb embernek korlátozott ismerete van csupán acukorbetegségveszélyéről. Legnagyobb kihívás az orvos részéről az, hogy a pácienssel elhitesse: saját maga teheti a legtöbbet egészsége megőrzéséért. Mivel a kettes típus döntő többsége az egészségtelen életmód, átgondolatlan életvitel szülötte, a betegeket nagyon nehéz rávenni, hogy az évtizedek óta bevett szokásaikon változtatva váljanak önmegtartóztatóvá. "A kezelés kardinális pontja a diéta és a rendszeres testmozgás, ez azonban jelentős életmódbeli változásokat kíván. Tanácsos kellő időt szánni a beteg tájékoztatására, ahol kitérhetnek az okokra és a következményekre egyaránt" - mondta el a szakorvosjelölt. A testsúly normalizálásához olyan étrend kialakítását kell szorgalmazni, amelyben a zsírok, szénhidrátok és fehérjék a megfelelő arányban képviseltetik magukat.

A rendszeres orvosi vizsgálat mindkét cukorbetegség esetén rendkívül fontos, hiszen a magas cukorszint károsíthatja a szem ideghártyáját, a vese kisereit, vegetatív működési zavarokat okoz. "Mivel sok esetben hosszú ideig élnek magas vércukorszinttel a betegek azelőtt, hogy a diagnózist felállítjuk, fontos megvizsgálni, hogy okozott-e már valamilyen mértékű szervi problémákat. Gondozásba kell venni a szemészeten, kardiológián és ideggyógyászaton ennek kiderítéséhez" - emelte ki Kocsis Erika.

Figyelem: az alacsony vércukorszint is veszélyes!

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a magas vércukorszint mellett az alacsony érték is komoly rizikófaktort jelent. Hipoglikémia esetén ugyanis jóval nagyobb az esélye az infarktusnak és az agyi érkatasztrófának. Azért is különösen veszélyes ez az állapot, mert semmilyen jelentősebb tünettel nem jár addig, amíg nincs nagyon nagy gond - hangsúlyozta az orvos. A páciensnek ezért javasolni kell a rendszeres vércukorszintmérést, hogy még időben felfedezhessék a betegséget.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.