Egészségügyi fejlesztések 24 településen

Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból. A pénzt elsősorban szociális intézmények fejlesztésére használhatják fel.

Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára kifejtette az M1 tévécsatornán, hogy a pályázaton elsőbbséget élveznek azok a szociális intézmények, amelyeknek még csak ideiglenes működési engedélyük van, mert bizonyos jogszabályi feltételeknek nem felelnek meg. A támogatással viszont megteremthetők a végleges bejegyzéshez szükséges olyan feltételek, mint a létesítmények akadálymentesítése, a jogszabályban előírt minimális lakóhely megteremtése, egyéb kötelező helyiségek - orvosi szobák, egészségügyi helyiségek - kialakítása.
Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból (Képünk illusztráció.)

Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból (Képünk illusztráció.)

Emellett a forrás felhasználható az épületek elektromos hálózatának korszerűsítésére, fűtésmegújításra, korszerű infrastrukturális feltételek megteremtésére, valamint a pályázaton elnyert összeg 10 százaléka egyéb eszközök beszerzésére is fordítható.

A szociális szolgáltatások megszervezéséért a települési és megyei önkormányzatok felelősek a települések lakosságszámától függően. A szociális ellátásoknak két alapvető szintje van. Az egyik az alapszolgáltatásokat tartalmazza, amelyekről minden településen gondoskodni kell. A szakosított ellátási formákat azonban csak a 2000 főnél nagyobb lakosságszámú településeken kell kötelezően fenntartani. A következő linken például az idősotthonok kereshetők meg.

A tavalyhoz képest a keretösszeg változatlan, azonban idén az önkormányzatoknak vállalniuk kellett, hogy 10 évig fenntartják a korszerűsített létesítményeket és minden esetben csatolni kellett a meglévő építési engedélyt, nem engedélyköteles felújítás esetén pedig a hivatalos tervezői nyilatkozatot.
Berczik Ábel elmondta, a pályázati kiírásban rögzítették azt is, hogy a támogatást 2017. december 31-ig kell felhasználni és 2018. február 28-ig minden nyertes önkormányzat köteles a magyar államkincstárnak részletes szakmai- és pénzügyi beszámolót benyújtani a pályázati pénz felhasználásáról.
Forrás: MTI

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső