+16° - +35°
Nincs front

Egészségügyi fejlesztések 24 településen

Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból. A pénzt elsősorban szociális intézmények fejlesztésére használhatják fel.

Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára kifejtette az M1 tévécsatornán, hogy a pályázaton elsőbbséget élveznek azok a szociális intézmények, amelyeknek még csak ideiglenes működési engedélyük van, mert bizonyos jogszabályi feltételeknek nem felelnek meg. A támogatással viszont megteremthetők a végleges bejegyzéshez szükséges olyan feltételek, mint a létesítmények akadálymentesítése, a jogszabályban előírt minimális lakóhely megteremtése, egyéb kötelező helyiségek - orvosi szobák, egészségügyi helyiségek - kialakítása.
Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból (Képünk illusztráció.)

Idén 24 település kapott a kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból (Képünk illusztráció.)

Emellett a forrás felhasználható az épületek elektromos hálózatának korszerűsítésére, fűtésmegújításra, korszerű infrastrukturális feltételek megteremtésére, valamint a pályázaton elnyert összeg 10 százaléka egyéb eszközök beszerzésére is fordítható.

A szociális szolgáltatások megszervezéséért a települési és megyei önkormányzatok felelősek a települések lakosságszámától függően. A szociális ellátásoknak két alapvető szintje van. Az egyik az alapszolgáltatásokat tartalmazza, amelyekről minden településen gondoskodni kell. A szakosított ellátási formákat azonban csak a 2000 főnél nagyobb lakosságszámú településeken kell kötelezően fenntartani. A következő linken például az idősotthonok kereshetők meg.

A tavalyhoz képest a keretösszeg változatlan, azonban idén az önkormányzatoknak vállalniuk kellett, hogy 10 évig fenntartják a korszerűsített létesítményeket és minden esetben csatolni kellett a meglévő építési engedélyt, nem engedélyköteles felújítás esetén pedig a hivatalos tervezői nyilatkozatot.
Berczik Ábel elmondta, a pályázati kiírásban rögzítették azt is, hogy a támogatást 2017. december 31-ig kell felhasználni és 2018. február 28-ig minden nyertes önkormányzat köteles a magyar államkincstárnak részletes szakmai- és pénzügyi beszámolót benyújtani a pályázati pénz felhasználásáról.
Forrás: MTI
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső