+10° - +25°
Nincs front

Drágulhat az orvosi engedély

HáziPatika

Jövőre majdnem duplájára nőhet az orvosok kötelező kamarai tagdíja, miközben a gyógyszerészek öt-tíz százalékos díjcsökkenésre számíthatnak.

Vissza kell csorgatni a pénzt

Hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jelenlegi 27600-ról 48 ezer forintra akarja emelni januártól a doktorok éves tagdíját, először néhány hete a kamara Győr-Moson Sopron megyei vezetőségi ülésén hangzott el - számolt be egy orvos a Népszavának, hozzátéve, hogy azóta több területi testület is tárgyalt erről. Az emelés szorgalmazói a háborgókat azzal "nyugtatták", hogy miután a kamarának volt némi szerepe benne, hogy az orvosok jelentős béremelést kaptak, jogosan tarthat igényt a szervezet némi "visszacsorgatásra". A köztestület enélkül pénzügyileg ellehetetlenül - érveltek.

Magyar Orvosi Kamara, orvosi engedély, praxis, orvosok, orvosvándorlás, orvoselvándorlás, orvoshiány
Általános a felháborodás az orvosok között

Övön aluli ütés az ötlet

"Arra a kérdésemre, hogy mit kapunk érte, hallgatás volt a válasz" - mondta a lap forrása, majd megjegyezte, mindez azért övön aluli, mert ha valaki nem akar vagy nem tud ekkora összeget fizetni, akkor nem dolgozhat orvosként. "Erre egy vállrándítás volt a válasz" - sorolta a történteket.

Egy másik orvos kifogásolta, hogy a közel nyolcvan százalékos díjemeléshez nem járna új szolgáltatás. Mások arról is panaszkodtak, hogy míg a tagdíjemelésről csak folyosói pletykákból értesültek, ha pár napot késnek a tagdíj befizetésével, azonnal jön az elektronikus felszólítás tartozásuk rendezésére.

Az orvosok nem kapnak semmit?

Az extra emelésről szóló hírek óriási fölzúdulást váltottak ki az orvosok körében. Sokan úgy érzik, hogy a jelenleg befizetett összegért sem kapnak semmit. Ső, a kamara gazdálkodásáról szóló adatok megismeréséért is perelniük kell. Kunetz Zsombor orvos a minap nyerte meg első fokon az eljárást, amelyben kérésére a bíróság arra kötelezte az orvosi kamarát, hogy adja ki gazdálkodási adatait a tagjai számára. Szerinte a tagdíjért cserébe az orvosok semmiféle értéket nem kapnak, számára a tagdíj semmi másról nem szól, mint a megélhetési vezetők fizetéséről.


"Mélységesen fölháborít az emelés mértéke" - kommentálta a történteket Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos hálapénz nélkül orvoscsoport tagja. "Miközben az orvosi kamara gazdálkodásáról a tagság szinte semmit nem tud, különös annak ellehetetlenülésére hivatkozva emelni a díjat. Most, a bírósági ítélet ismeretében inkább elszámolnia kellene végre a MOK gazdálkodásával az elnöknek" - tette hozzá. A teljes cikk a témában itt érhető el.

Így csábítják külföldre a magyar orvosokat

"Képzelje el, hogy stresszes körülmények között dolgozó diplomás magyarként lehetőséget kap a kivándorlásra egy európai országba. Nem mosogatni hívják, saját szakmájában dolgozhat és fejlődhet. Mindezt úgy, hogy előtte még itthon - élettársával együtt - magas fokon megtanulhatja a helyi nyelvet, és mindketten fizetést is kapnak az intenzív tanfolyam idejére. Mielőtt elszerződne, még ki is utaztatják egy néhány napos terepszemlére. Gyermekeinek segítenek óvodát, iskolát, a családnak megfelelő lakást találni, emellett állják a külföldre költözés költségeit. Partnerének is besegítenek a munkakeresésbe" - írtuk korábbi cikkünkben, ahol néhány orvos történetén keresztül mutattuk be, miként csábítják el a magyar szakorvosokat a skandináv államok.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső