+15° - +34°
Nincs front

Drágulhat az orvosi engedély

HáziPatika

Jövőre majdnem duplájára nőhet az orvosok kötelező kamarai tagdíja, miközben a gyógyszerészek öt-tíz százalékos díjcsökkenésre számíthatnak.

Vissza kell csorgatni a pénzt

Hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jelenlegi 27600-ról 48 ezer forintra akarja emelni januártól a doktorok éves tagdíját, először néhány hete a kamara Győr-Moson Sopron megyei vezetőségi ülésén hangzott el - számolt be egy orvos a Népszavának, hozzátéve, hogy azóta több területi testület is tárgyalt erről. Az emelés szorgalmazói a háborgókat azzal "nyugtatták", hogy miután a kamarának volt némi szerepe benne, hogy az orvosok jelentős béremelést kaptak, jogosan tarthat igényt a szervezet némi "visszacsorgatásra". A köztestület enélkül pénzügyileg ellehetetlenül - érveltek.

Magyar Orvosi Kamara, orvosi engedély, praxis, orvosok, orvosvándorlás, orvoselvándorlás, orvoshiány
Általános a felháborodás az orvosok között

Övön aluli ütés az ötlet

"Arra a kérdésemre, hogy mit kapunk érte, hallgatás volt a válasz" - mondta a lap forrása, majd megjegyezte, mindez azért övön aluli, mert ha valaki nem akar vagy nem tud ekkora összeget fizetni, akkor nem dolgozhat orvosként. "Erre egy vállrándítás volt a válasz" - sorolta a történteket.

Egy másik orvos kifogásolta, hogy a közel nyolcvan százalékos díjemeléshez nem járna új szolgáltatás. Mások arról is panaszkodtak, hogy míg a tagdíjemelésről csak folyosói pletykákból értesültek, ha pár napot késnek a tagdíj befizetésével, azonnal jön az elektronikus felszólítás tartozásuk rendezésére.

Az orvosok nem kapnak semmit?

Az extra emelésről szóló hírek óriási fölzúdulást váltottak ki az orvosok körében. Sokan úgy érzik, hogy a jelenleg befizetett összegért sem kapnak semmit. Ső, a kamara gazdálkodásáról szóló adatok megismeréséért is perelniük kell. Kunetz Zsombor orvos a minap nyerte meg első fokon az eljárást, amelyben kérésére a bíróság arra kötelezte az orvosi kamarát, hogy adja ki gazdálkodási adatait a tagjai számára. Szerinte a tagdíjért cserébe az orvosok semmiféle értéket nem kapnak, számára a tagdíj semmi másról nem szól, mint a megélhetési vezetők fizetéséről.


"Mélységesen fölháborít az emelés mértéke" - kommentálta a történteket Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos hálapénz nélkül orvoscsoport tagja. "Miközben az orvosi kamara gazdálkodásáról a tagság szinte semmit nem tud, különös annak ellehetetlenülésére hivatkozva emelni a díjat. Most, a bírósági ítélet ismeretében inkább elszámolnia kellene végre a MOK gazdálkodásával az elnöknek" - tette hozzá. A teljes cikk a témában itt érhető el.

Így csábítják külföldre a magyar orvosokat

"Képzelje el, hogy stresszes körülmények között dolgozó diplomás magyarként lehetőséget kap a kivándorlásra egy európai országba. Nem mosogatni hívják, saját szakmájában dolgozhat és fejlődhet. Mindezt úgy, hogy előtte még itthon - élettársával együtt - magas fokon megtanulhatja a helyi nyelvet, és mindketten fizetést is kapnak az intenzív tanfolyam idejére. Mielőtt elszerződne, még ki is utaztatják egy néhány napos terepszemlére. Gyermekeinek segítenek óvodát, iskolát, a családnak megfelelő lakást találni, emellett állják a külföldre költözés költségeit. Partnerének is besegítenek a munkakeresésbe" - írtuk korábbi cikkünkben, ahol néhány orvos történetén keresztül mutattuk be, miként csábítják el a magyar szakorvosokat a skandináv államok.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső