A "láthatatlan" weboldal

Nemcsak a közlekedésben fontos látni és látszódni. Ma már talán minden magánpraxist vezető orvos tisztában van vele, hogy a saját weboldal létszükséglet. Ám vajmi keveset ér egy jó oldal, ha az senki sem látogatja. Mitől válik honlapunk láthatatlanná, és mit tehetünk ellene?

A magánrendelések későbbi páciensei, mielőtt felkeresnék az adott orvos praxisát, nagy valószínűséggel ellátogatnak a rendelés weboldalára - friss kutatási adatok szerint 60 százalék keresi fel orvosa weboldalát, még akkor is, ha ismerős ajánlására érkezik -, hogy onnan tájékozódjanak az orvos szakmai életéről, tapasztalatairól és természetesen elérhetőségeiről. Azonban hiába büszkélkedhet egy magánrendelés igényesen kialakított és felhasználóbarát weboldallal, ha a valódi cél nem valósul meg, azaz nem nő a forgalom.
Hogyan lehetséges ez? Az internet egyik legnagyobb előnye, hogy mérhetővé és követhetővé tesz mindent, így legegyszerűbben a weboldal látogatottságát követhetjük, de haladóként az oldalon eltöltött időt, az olvasók kedvenc cikkeit, a célcsoport összetételét is kiolvashatják a különféle mérésekből. Nagyon fontos kielemezni azt is, hogy milyen forrásokból találnak rá a látogatók az adott weboldalra.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy weboldalukhoz nem állítják be az ingyenes Google Analytics fiókot, így bár büszke tulajdonosaik egy drágán kivitelezett csillogó-villogó oldalnak, eredményt mégsem tapasztalnak, s így adatok híján azt gondolják, hogy az internetes jelenlétnek vagy éppen a marketingnek valójában semmi haszna.

Mire kaphatunk választ?

Csak néhány példát említünk, hogy magánorvosként milyen kérdésekre kaphatunk gyors választ, ha használjuk a Google Analyticset. Mit csinálnak a látogatók a honlapon? Hol van esetleg hiba az oldalon, hol szöknek meg a látogatók? Milyen gyakran látogatnak minket visszatérő látogatóink? Vajon melyik kulcsszóra kapjuk a legtöbb látogatót a keresőkből? Milyen linkek vagy hivatkozások segítik az oldal forgalmát növelni?
A számok nem hazudnak: elárulják, jó-e az irány, és segítségével kiküszöbölhetők az esetleges hibák. Egy megfelelően beállított Analytics-fiókkal és egy kis rutinnal tudni fogjuk, hogyan virágoztassuk fel rendelőnket. Ha tehát egy rendelő rendelkezik weboldallal, ne habozzon beállítani hozzá a Google Analytics szolgáltatást is, és havonta legalább egyszer elmerülni a számok bűvkörébe.
Egy megfelelően beállított Analytics-fiókkal és egy kis rutinnal tudni fogjuk, hogyan virágoztassuk fel rendelőnket

Egy megfelelően beállított Analytics-fiókkal és egy kis rutinnal tudni fogjuk, hogyan virágoztassuk fel magánrendelőnket

Szintén felmerülhet, hogy mit érdemes figyelni a webstatisztikai adatokban, vagyis mit érdemes mérni. Egy magánrendelőnek érdemes mérnie legalább havi szinten a látogatottságot és az oldalon eltöltött időt. Persze számunkra a valós időpont foglalási szándékkal érkező látogatók a legfontosabbak, az ő arányukat kellene kiszűrni.
A célok elérésének érdekében az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:
  • Eltöltött-e a látogató minimum 5 percet az oldalon?
  • Rákattintott-e a "Kapcsolat" menüpontra?
  • Kitöltötte-e az időpontkérő űrlapot?
  • Rákattintott-e az online bejelentkező naptárra?
  • Megtörtént-e az online időpontfoglalás?
Érdemes tehát kihasználni a weboldala erejét leginkább azzal a céllal, hogy még több páciens megismerhesse az adott orvos/rendelés szakértelmét, profizmusát.
A szerző Straub Fanni, Praxis tanácsadó a Foglaljorvost.hu és a Praxisakademia.hu weboldalak alapítója.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső