A "láthatatlan" weboldal

Nemcsak a közlekedésben fontos látni és látszódni. Ma már talán minden magánpraxist vezető orvos tisztában van vele, hogy a saját weboldal létszükséglet. Ám vajmi keveset ér egy jó oldal, ha az senki sem látogatja. Mitől válik honlapunk láthatatlanná, és mit tehetünk ellene?

A magánrendelések későbbi páciensei, mielőtt felkeresnék az adott orvos praxisát, nagy valószínűséggel ellátogatnak a rendelés weboldalára - friss kutatási adatok szerint 60 százalék keresi fel orvosa weboldalát, még akkor is, ha ismerős ajánlására érkezik -, hogy onnan tájékozódjanak az orvos szakmai életéről, tapasztalatairól és természetesen elérhetőségeiről. Azonban hiába büszkélkedhet egy magánrendelés igényesen kialakított és felhasználóbarát weboldallal, ha a valódi cél nem valósul meg, azaz nem nő a forgalom.
Hogyan lehetséges ez? Az internet egyik legnagyobb előnye, hogy mérhetővé és követhetővé tesz mindent, így legegyszerűbben a weboldal látogatottságát követhetjük, de haladóként az oldalon eltöltött időt, az olvasók kedvenc cikkeit, a célcsoport összetételét is kiolvashatják a különféle mérésekből. Nagyon fontos kielemezni azt is, hogy milyen forrásokból találnak rá a látogatók az adott weboldalra.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy weboldalukhoz nem állítják be az ingyenes Google Analytics fiókot, így bár büszke tulajdonosaik egy drágán kivitelezett csillogó-villogó oldalnak, eredményt mégsem tapasztalnak, s így adatok híján azt gondolják, hogy az internetes jelenlétnek vagy éppen a marketingnek valójában semmi haszna.

Mire kaphatunk választ?

Csak néhány példát említünk, hogy magánorvosként milyen kérdésekre kaphatunk gyors választ, ha használjuk a Google Analyticset. Mit csinálnak a látogatók a honlapon? Hol van esetleg hiba az oldalon, hol szöknek meg a látogatók? Milyen gyakran látogatnak minket visszatérő látogatóink? Vajon melyik kulcsszóra kapjuk a legtöbb látogatót a keresőkből? Milyen linkek vagy hivatkozások segítik az oldal forgalmát növelni?
A számok nem hazudnak: elárulják, jó-e az irány, és segítségével kiküszöbölhetők az esetleges hibák. Egy megfelelően beállított Analytics-fiókkal és egy kis rutinnal tudni fogjuk, hogyan virágoztassuk fel rendelőnket. Ha tehát egy rendelő rendelkezik weboldallal, ne habozzon beállítani hozzá a Google Analytics szolgáltatást is, és havonta legalább egyszer elmerülni a számok bűvkörébe.
Egy megfelelően beállított Analytics-fiókkal és egy kis rutinnal tudni fogjuk, hogyan virágoztassuk fel rendelőnket

Egy megfelelően beállított Analytics-fiókkal és egy kis rutinnal tudni fogjuk, hogyan virágoztassuk fel magánrendelőnket

Szintén felmerülhet, hogy mit érdemes figyelni a webstatisztikai adatokban, vagyis mit érdemes mérni. Egy magánrendelőnek érdemes mérnie legalább havi szinten a látogatottságot és az oldalon eltöltött időt. Persze számunkra a valós időpont foglalási szándékkal érkező látogatók a legfontosabbak, az ő arányukat kellene kiszűrni.
A célok elérésének érdekében az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:
  • Eltöltött-e a látogató minimum 5 percet az oldalon?
  • Rákattintott-e a "Kapcsolat" menüpontra?
  • Kitöltötte-e az időpontkérő űrlapot?
  • Rákattintott-e az online bejelentkező naptárra?
  • Megtörtént-e az online időpontfoglalás?
Érdemes tehát kihasználni a weboldala erejét leginkább azzal a céllal, hogy még több páciens megismerhesse az adott orvos/rendelés szakértelmét, profizmusát.
A szerző Straub Fanni, Praxis tanácsadó a Foglaljorvost.hu és a Praxisakademia.hu weboldalak alapítója.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső