Vizsgálat, amely milliók életét mentette meg

A szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért Petr Widimsky, a világ egyik legismertebb klinikai kutató kardiológus professzora veheti át a Semmelweis Egyetem (SE) legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot.

Milyen tünetek figyelmeztethetnek egy közelgő szívrohamra? Részletek itt.

Petr Widimsky a prágai Károly Egyetem és az egyetemi kórház professzora, a szívcentrum vezetője és az egyetem orvoskari dékánja. Tudományos munkájának legfontosabb társadalmi jelentősége, hogy az általa vezetett klinikai vizsgálatok eredményei alapjaiban változtatták meg a szívinfarktus ellátását. Az úgynevezett Prague-vizsgálatok során sok ezer tagú betegcsoporton bizonyította, hogy a katéteres szívkoszorúér-tágítás hatékonyabb terápia a heveny szívizominfarktussal kezelt betegek ellátásában, mint a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó infúziós kezelés.

A Prague-vizsgálatok eredményei alapján az alkalmazott módszerek széleskörű elterjedésével mintegy felére csökkent az infarktuson átesett betegek kórházi halálozása, a szívkatéteres koszorúér-megnyitás több millió emberen segített. Csak Magyarországon a 2003 óta fokozatosan bevezetett szívkatéteres infarktusellátás becslések szerint százezer ember életét mentette meg.

Petr Widimsky forradalmasította a szívinfarktus ellátását
Petr Widimsky forradalmasította a szívinfarktus ellátását (fotó: Semmelweis Egyetem)

A katéteres koszorúér-tágítás során a heveny szívinfarktus miatt kórházba szállított beteg koszorúereit egy vékony csővel (szívkatéterrel) közvetlenül tudják vizsgálni és szükség esetén kezelni. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a panaszt okozó szűkületet, illetve elzáródást újra megnyissák és kitágítsák, azaz a véráramlást ismét biztosítsák. Az esetek döntő többségében fém koszorúérimplantátumot, úgynevezett stentet is helyeznek az érbe, amely hosszú távon nyitva tartja a kezelt érszakaszt.

A világ egyik legnevesebb tudósa

Petr Widimsky 1979-ben vette át orvosi diplomáját, majd 1987-ben belgyógyász, 1992-ben kardiológiai szakvizsgát tett. 1979 óta a prágai Kralovske Vinohrady egyetemi kórházban dolgozik, majd 1995-ben létrehozza az intézmény szívcentrumát, melyet azóta is ő vezet. 2000 és 2003 között a Károly Egyetem rektorhelyettese, 2010 és 2018 között az egyetem III. Orvostudományi Karának dékánhelyettese. A "Stent For Life" kezdeményezés megalapítója, és első elnöke 2008 és 2010 között. 2005 és 2015 között a cseh egészségügyi minisztérium kardiológiai akkreditációs bizottságának elnöke.


Petr Widimsky rendszeres látogatója a magyar szakmai konferenciáknak, a Semmelweis Egyetem vezető kardiológusai pedig számos nemzetközi tanulmány elkészítésében dolgozhattak együtt és több kiemelkedő nemzetközi folyóiratban publikáltak a professzorral. Számos kitüntetései közül legfontosabbak közé tartozik az Európai Kardiológiai Társaság 2014-es aranyérme és a Cseh Köztársaság 2016-ban odaítélt Mensa Honorary elismerése, melyet "a cseh nemzet intellektuális felemelkedéséért és az ország nemzetközi elismertségéért" folytatott munkájáért vehetett át. Ezen felül 2017-ben a Károly Egyetem Donatio Universitatis Carolinae díját is megkapta. A cseh kutató több mint 20 tankönyvfejezet és 500 nemzetközi cikk szerzője, a Thomson Reuters a legtöbbet idézett cseh orvosként, valamint a világ egyik legnevesebb tudósaként tartja számon.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső