"Vezetni az autót kell, nem a szülést"

Kathy Zsolt

Túl sok negatív történet jut el a várandós nőkhöz, így nem csoda, ha rémisztő gondolatokkal érkeznek meg a szülésre. A félelmet kellene elűzni a terhesgondozás alatt. Interjú Dr. Bálint Mihály szülész-nőgyógyásszal.

Házipatika: Ma már valóban az a legnagyobb probléma, hogy túl sok az információ?
B. M.: Igen, mégpedig azért, mert mindig nagyobb a "hírértéke" annak, ha valami nem sikerült, mintha rendben ment volna minden. Az így gerjesztett félelmeket pedig el kell oszlatni, meg kell nyugtatni a nőket. Úgy, hogy elmondjuk nekik, valójában mi, miért történik a szülés során - miért normális például, ha székelési ingere lesz. Ha sikerül ott lennie fejben az anyukának, akkor uralni tudja a szülés ritmusát, a gyerek pedig trauma nélkül tud világra jönni.
HáziPatika.com: A ritmust pedig alapvetően a gyermek diktálja.
B. M.: Azt szoktam mondani, hogy a gyermek irányít, mert ő tudja, mi a jó neki. Az anya tud beszélni, tudja jelezni, mi jó és mi a nem, de a gyermek nem tudja ezt megtenni. Azaz máshogyan, mint az anyuka.

HáziPatika.com: A szívhangra gondol?

B. M.: Amikor kísérem a szülést, egyfajta tolmácsként is jelen vagyok. Mindenkinek a saját gyermekét kell világra hoznia, abban a tempóban, ahogy azt meg tudja tenni. Van, hogy elhúzódik a szülés, de ha a szívhangjával végig "mondja", hogy jól vagyok, akkor nincs semmi sürgető dolog.

HáziPatika.com: Szóval az orvos csak akkor avatkozzon be, ha szükséges.

B. M.: És olyankor sem mindegy, hogyan. Érdekes például ez az oxitocin-jelenség. Úgy gondolom, hogy ha valaki a 100 métert 20 mp alatt tudja lefutni, akkor hiába megyek mellette motorral és nógatom, akkor sem fog gyorsabban célba érni. Ezzel nem azt mondom, hogy egyáltalán ne adjunk oxitocin-injekciót, vannak olyan esetek, amikor igenis kell, de sokszor feleslegesen használják. A mai szemléletnek egy fontos része a folyamatos monitorizálás, éppen a lehetséges problémák idejében történő észrvetétele miatt. Úgy vélem, ez hasznos, de korlátoz is. Az anya is hallja a gyerek szívdobogását, de ha egy pillanatra kihagy a jel, az anya gyakran pánikba esik, ilyenkor pedig görcsöl, szorít, feszül. Ez szintén nem tesz jót a szülés folyamatának.

Dr. Bálint Mihály

Pedagógus szülei középső fiuként műszaki pályára szánták, mígnem orvostanhallgató bátyja egy alkalommal magával vitt egy boncolásra. Ott a formalin szaga mellett egy életre magába szívta a gyógyítás szeretetét. Egyetemi évei alatt a tétényi úti kórházba járt gyakorlatra, ahol pedig a szülészet-nőgyógyászat szakterülete felé köteleződött el, itt kapta meg első állását, sőt, innen ment nyugdíjba is. Mai napig bejár önkéntes segítőként a kórházba. Elmondása szerint főleg agilitásának és elhivatottságának köszönhetően tudhat magat mögött sikeres karriert, "az sem érdekelt, hogy szinte bent éltem a kórházban." A munkával járó stresszt legikább sporttal vezeti le, 33-szoros Vasi Vasember triatlonista.

HáziPatika.com: Más is változott. Amikor én születtem, a császármetszés még nagy műtétnek számított, és csak indokolt esetben alkalmazták. Ma viszont a legkisebb rizikó esetén is már vágnak. 

B. M.: Igen, megszaparodtak a császármetszések. Ha számokat akarnék mondani, a hetvenes-nyolcvanas években 12-15 százalék, most nálunk a Szent Imre Kórházban 23-25 százalék, de országos szinten 35 százalékos a császármetszés aránya.

Prevenciós okai is vannak a változásnak, de a teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy megszaporodtak a bírósági tárgyalások. Nyugdíjas koromban tapasztaltam meg, milyen bíróságra járni...

HáziPatika.com: Miért is?

B. M.: Úgy gondolom, hogy ez komoly jövedelem az ügyvédeknek, leginkább ez az oka. Van, hogy ők keresik meg a pácienst, hogy adott esetben jó pénzt lehet szakítani a perben.

Az egyik páciensemnek Down-kóros gyermeke született, felelősségre vontak, mert nem ismertem fel időben. A kórházat is beperelték, pedig az akkor elérhető összes lehetséges diagnosztikai vizsgálatot elvégeztük, minden lelet negatív volt. A Down-kór kiszűrésére szolgáló kromoszómavizsgálatot 35 év felett javasoljuk, az érintett nő 34 éves volt, így neki nem volt indokolt, és semmi nem utalt arra, hogy probléma lehet. A bíróság 70 millió forintos kártérítést ítélt meg az anyának, amit a kórház ki is fizetett. A császármetszések miatt is gyakoriak a perek.

HáziPatika.com: Úgy tűnik, ezek a perek nagyon megviselik.

B. M.: Igen. Ügyeletesként kellett levezényelnem egy szülést. Haladt szépen a szülés, majd megszületett a gyermek feje, de elakadt a válla. Egy vállkifejtést kellett végezni, amely nem egy egyszerű beavatkozás. Sajnos a gyereknek ez túl nagy trauma volt, három nap után meghalt. Feljelentettek, büntetőper lett az ügyből, a vád szerint korábban meg kellett volna hoznom a döntést a császármetszés mellett. Hiába mondta a férj, aki a tanúm volt, hogy végig tökéletesen hallotta a szívhangot - tehát semmi jel nem utalt arra, hogy a gyermek rosszul van -, mégis azt mondták, meg kellett volna műtenem a kismamát. Végül felmentettek, belátták, hogy nem arról volt szó, hogy a gyermek nem tudott megszületni, hanem váratlan elakadás történt. Azt nem vették figyelembe, hogy a terhesgondozás során nem ismerték fel a terhességi cukorbetegséget.

HáziPatika.com: Ezzel hogyan függ össze a váll elakadása?

B. M.: Hát úgy, hogy a cukorbetegség miatt a gyermek méretes volt, 4 kg 20 dekával született. Az ilyen nagy súlyú csecsemők általában terhességi cukorbetegségből születnek, és nem is egészségesek. Már a terhesség alatt beindul náluk az inzulintermelés, mert ezzel is segíteni akanak anyjuknak.

A gyermek a szülés során nagyon súlyosan traumatizálódott. Utólag már én is azt mondom, hogy meg kellett volna műteni, de nem tudtam, hogy terhességi cukorbetegséggel állunk szemben. Az információ birtokában természetesen a császármetszést választottam volna.

A nő ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát - vallja Dr. Bálint Mihály
A nő ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát - vallja Dr. Bálint Mihály.

HáziPatika.com: Az otthonszülés lehetősége megosztja a szakmát és a társadalmat is. Mit gondol erről?

B. M.: A nő ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát, ez a legfontosabb. Ha valakinek az a fontos, hogy a szakszerű segítség közvetlen közelben legyen, az menjen kórházba. A magyarországi törvények megengedik, hogy az ember otthon szüljön - ennek az egyik élharcosa Geréb Ágnes. Szerintem az egyetlen probléma az ő munkásságával az volt, hogy válogatás nélkül mindenkivel megpróbált otthon szülni, holott a rizikófaktor minden esetben más és más. Ezt kellett volna pontosabban felmérnie.

HáziPatika.com: Itt jön képbe az alternatív szülés.

B. M.: Igen, a Szent Imre kórházban, a mi osztályunknak is az a szlogenje, hogy "otthon szülés a kórházban". Megteremtjük azokat a körülményeket, amelyek otthon vennék körül a kismamát. Az alternatív szülőszoba egy francia ágy egy káddal. Csak egy szívhang-hallgató van bent, és a család - olyan mint egy hotelszoba. Ha nincs gond, akkor nyugodt körülmények között szülhet a kismama, de ha probléma van, két lépésre van a műtő. A legideálisabb az lenne, ha a kórház területén létezne egy olyan rész, amely leginkább az otthonokhoz hasonlít, de mégis közel van a klinika.

Az alternatív szülészeti szemlélet élharcosa a bátyám (dr. Bálint Sándor, szülész-nőgyógyász- a szerk.), és a fia (dr. Bálint Balázs, szülész-nőgyógyász - a szerk.) viszi tovább. Az ő érdeme, hogy az alternatív szülőszoba, mint szülészeti helyiség Magyarországon először a budapesti Szent Imre Kórházban megvalósulhatott.


HáziPatika.com: Megosztana velünk olyan szakmai (pozitív vagy negatív) élményt, amely felejthetetlen?

B. M.: Pozitív élményből nagyon sok van, negatívból kevés. Ismerek olyan tizenegygyerekes anyukát, akivel kilenc gyereket együtt szültünk. Volt olyan páciensem is, aki nálam született, majd hozzám jött szülni, csodálatos élmény volt.

A feljelentések, perek viszont elszomorítanak, például az említett Down-kóros gyermek esete. Nehéz megemészteni, mert valójában nem követtem el hibát. Továbbá az is szomorú, ha valaki elhanyagolja a terhességet. Volt egy terhességi cukorbetegséggel küzdő kismamám, akitől kértem, hogy végeztesse el a szükséges vizsgálatot, az eredménnyel pedig jöjjön vissza hozzám. Nem jött, csak amikor már nagy volt a baj: hanyagság miatt a magzat méhen belül elhalt; sosem fogom elfelejteni.

HáziPatika.com: Mit üzen a pályakezdőknek?

B. M.: Leginkább azt, hogy a szülést hagyni kell, hogy menjen a maga útján. Kísérni kell a szülést, nem vezetni, vezetni az autót kell. Mivel egy egészséges folyamatot kell végigkísérni, a kismamát leginkább partnernek kell tekinteni, nem pedig utasításokkal traktálni.  A megfelelő vizsgálatokat minden esetben el kell végezni, nem csak a kismamam és a születendő gyermek érdekében, az orvos magát is védi ezzel az esetleges műhibáktól, műhibaperektől.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső