Mi jelzi, hogy jó a gyermekorvos?

A legkisebbeket sok szeretettel és játékkal kell bevonni az orvosi vizsgálatba, míg a nagyobbak esetén sokszor a lelki tényezőket is vizsgálni kell a testi panaszok hátterében. Dr. Kiss Katalin gyermekorvos, a Csodadoki pályázat egyik jelöltje beszél arról, hogyan kell ilyenkor egy kicsit pszichológussá is válni.

Dr. Kiss Katalin már több mint 22 éve dolgozik házi gyermekorvosként azon, hogy a gyerekek ne csak egészségesek, de mosolygósak is maradjanak. Munkája sikerét jelzi az a féltucatnyi rajz, amellyel a gyerekek a Csodadoki pályázatra nevezték, mint a legkedvesebb orvosukat.

Amennyiben elmúltál már 5 éves, de nem vagy még 12-nél idősebb, rajzold meg kedvenc doktor néniddel, doktor bácsiddal kapcsolatos legkedvesebb történetedet és mutasd meg, miért ő a legcsodálatosabb gyermekorvos az egész világon. Olvasd el részletes pályázati felhívásunkat és küldd be mielőbb alkotásodat!

HáziPatika.com: Mikor döntötte el, hogy a gyermekorvosi pályát választja?

Dr. Kiss Katalin: Már kisgyermekkorom óta készültem erre a hivatásra, valószínűleg Isten ültette ezt el a szívemben. Nagy családban nőttem fel: öten vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb. Édesanyám szerint gyermekkoromban már a testvéreimet is nagyon szerettem vizsgálni. 1985-ben végeztem Szegeden, az Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, majd Kecskemétre kerültem a kórház gyermekosztályára. Szakvizsga után másfél évig iskolaorvosként dolgoztam, majd körzetbe kerültem, ahol immár 22 éve vizsgálom a gyermekeket.

HáziPatika.com: Akkor ön valóban erre a pályára született.

Dr. K. K.: Nekem a munkám egyben a hobbim is. Nagyon szeretem a gyerekeket, és azt hiszem, ezt ők is érzik. Ha találkozom velük a rendelőben, sokszor kapok tőlük valami kis ajándékot: hol egy út szélén szedett virágot, hol csokoládét, rajzokat, kavicsokat, gombokat, saját készítésű karperecet.

HáziPatika.com: Miben más gyerekekkel dolgozni, mint idősebb páciensekkel?

Dr. K. K.: Amennyire kedves és örömteli feladat, annyi benne a kihívás is, hiszen a legapróbbak nem tudják elmondani, hogy mi a panaszuk, és időnként nagyon rettegnek a rendelőben. Háromgyermekes anyaként jól tudom már, hogyan kell megvigasztalni őket. A legkisebbeknél mindig a kedves szavak, az apró játékok kellenek a falak áttöréséhez, míg a nagyobbakhoz is máshogy kell közelíteni, hiszen már el tudják mondani, hogy mik a panaszaik. Sokszor azonban látom a gyerekek viselkedéséből, hogy a probléma nem testi, hanem lelki eredetű. Ebben a korban a lelki tényezőt is hangsúlyosan kell vizsgálni.

HáziPatika.com: Hogyan zajlik ilyen esetben egy vizsgálat?

Dr. K. K.: Nagyon sok a lelkileg sérült páciens, és ez testi tünetekben is megnyilvánulhat. Ezeket nevezzük pszichoszomatikus betegségeknek, melyek legtöbbször hasfájással, szédüléssel, vagy hányingerrel járnak, csak hogy néhányat említsek. Ilyenkor a vizsgálatból legtöbbször kötetlen beszélgetés lesz, szóba kerül az iskola, családi dolgok, egy kicsit pszichológussá is válik ilyenkor a gyermekorvos. A váróteremben halk, vidám zene szól, a falakon mesefigurák képei oldják a feszültséget, így a gyermekkel is hamar megtaláljuk a közös hangot.

A legkisebbeket a rendelőben különféle játékok nyugtatjuk meg, nagyon népszerű például egy plüss kacsa, de nagy sikernek örvend a felhúzható béka is, ami kis békájával a hasa alatt ugrálja körbe a rendelőt. A vizsgálat végén mindenki vehet egy matricát emlékbe. Aki injekciót kapott, az duplázhat. Persze ezekre főképp az újonnan érkezett kis páciensek esetében van szükség. Ha nálam nő fel újszülött korától kezdve egy gyermek, már ismer engem és tudja, hogy nem kell félni ezektől a vizsgálatoktól.

Ha beteg vagyok, mindig a legjobb gyógyszert adja - írja rajza mellé a tízéves Gonda Veronika Tünde
Ha beteg vagyok, mindig a legjobb gyógyszert adja - írja rajza mellé a tízéves Gonda Veronika Tünde

HáziPatika.com: Nehéz lehet az elválás, ha egy gyermek kinő a gyermekorvosi korból.

Dr. K. K.: Ez így igaz, mindig nehéz tudomásul venni, a gyermekekből felnőttek lesznek, és emiatt át kell jelentkezniük a felnőtt háziorvoshoz. Mivel kivétel nélkül mindannyian - a szülőkkel együtt - a szívünkhöz nőnek, nehéz az elválás és egészen megható is tud lenni. Érthető, hiszen jóban, rosszban együtt voltunk 19 évig. Éppen a közelmúltban vettünk könnyes búcsút az egyik páciensemtől, amin az anyukája is nagyon meghatódott. Megindító volt látni, hogy a szülők is ilyen nagy szeretettel gondolnak ránk.

Keressük a hazai egészségügy hőseit

A HáziPatika.com azzal a céllal indította el Csodadoki pályázatát, hogy felhívja a figyelmet a hazai egészségügy "hétköznapi hőseire". Azon férfiak és nők munkáját szeretnénk elismerni, akik nem csak erejükön felül látják el feladataikat az egyre leterheltebb egészségügyi ellátórendszerben, de még arra is törekednek, hogy a kötelező, és sokszor kellemetlen vizsgálatokat a lehető legelviselhetőbbé téve mosolyt varázsoljanak a kis pácienseik arcára.

A pályázatról részletesebben az alábbi linkre kattintva olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: