Fül-orr-gégész: jó az angolom, de maradok

"Azért az én doktor nénim a legjobb, mert mindig segít, ha baj van. Soha nem félek, ha hozzá kell menni, mert nagyon barátságos és kedves" - írta a Csodadoki Rajzpályázatra leadott művéhez a 9 éves Bacsa Luca. A gyulai kislány fül-orr-gégészét örökítette meg az alkotással.

Luca mellett egy másik gyermek, a 11 esztendős Stefánia választása is dr. Nagy Beátára esett. Mindez azért is nagy szó, mivel a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházban dolgozó doktornőhöz rendszerint már komolyabb problémákkal fordulnak a páciensek, ezt az önmagában negatív élményt pedig - különösen a gyermekek esetében - aligha lehet könnyű feledtetni.

"Örülök neki, hogy engem választottak a gyerekek, szerintem ez a lehető legjobb visszajelzés, számomra ez jelenti a legtöbbet" - fogalmazott érdeklődésünkre a szakember. Hozzátette: "hozzánk már betegebben érkeznek az emberek, akik akár kórházi ellátásra vagy műtétre is szorulhatnak. A munkánknak akad előnye és hátránya egyaránt abból, hogy így kerülnek ide a gyerekek és a felnőttek. A rossz talán az, hogy nem veszünk részt hosszú távú gondozásban, így nem mindig látjuk elejétől a végéig a betegeknél lezajló folyamatokat. Pozitívum viszont, hogy itt pörögnek az események, sok esetben gyors beavatkozásra van szükség, azonnal kell segítenünk, ennek megfelelően pedig gyorsabban láthatjuk azt is, ahogy gyógyulnak a betegek. Hozzám ez a munkastílus közelebb áll, ezt szeretem igazán csinálni."

Ha elmúltál már 5 éves, de nem vagy még 13, rajzold meg kedvenc doktor néniddel, doktor bácsiddal kapcsolatos legkedvesebb történetedet és mutasd meg, miért ő a legcsodálatosabb gyermekorvos az egész világon! A Csodadoki Rajzpályázatról ide kattintva olvashatók részletek.

A fül-orr-gégész szakma szépsége

Dr. Nagy Beáta 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Karán, azóta pedig szülővárosában, Gyulán dolgozik. Mindenképpen szeretett volna műtétes szakterületen elhelyezkedni, saját bevallása szerint pedig kifejezetten szeret gyermekekkel dolgozni, így azok után, hogy 2014-ben szakvizsgát tett fül-orr-gégészetből, jelenleg gyermek fül-orr-gégészetből készül ugyanerre.

"Az én Csodadokim" - ezt a címet adta képének a 9 éves Luca
"Az én Csodadokim" - ezt a címet adta képének a 9 éves Luca

"A gyerekekkel hálásabb, szeretetteljesebb a munka. Az ő szervezetük még gyorsabban regenerálódik, ennek megfelelően a változások is gyorsabban jelentkeznek náluk. Jó látni például, amikor egy ventillációstubus-behelyezést követően hetek múlva már úgy jönnek vissza a kicsik, hogy jobban hallanak, ezáltal fejlődik a szókincsük. Ugyanakkor a szakma szépsége, hogy az újszülöttektől kezdve az idősekig mindenkivel foglalkozunk. Ugyanúgy öröm, ha egy száz év feletti nénit vagy bácsit kisegíthetünk az elszigeteltségből egy megfelelő hallókészülékkel, mintha egy újszülött baba lenőtt nyelvfékét oldva lehetővé tennénk a táplálását" - mutatott rá a doktornő.

A pici gyerekekkel is lehet beszélni

Kitért rá, olykor találkozik kevésbé szokványos esetekkel is, így például a szülők részére kifejezetten ijesztő lehet, amikor egy gyermek lenyel egy idegentestet, vagy éppen az orrába, fülébe szorul be a tárgy, ahol esetleg vérzést is okoz. A pénzérmétől kezdve a mosókapszuláig számos dolog szóba jöhet, a közelmúltban pedig egy kisfiút hoztak be, aki átesett egy üvegajtón. Őt a szájsebészettel közösen kellett ellátniuk, miután egy üvegszilánk a nyakáról egészen az orrgaratig hatolt be. "Előfordulnak sürgősségi ellátást igénylő eseteink, de azért is választottam ezt a területet, mert szeretek műteni. Nyilván baj, ha valakinél ilyesmire van szükség, az viszont a szakma szépségei közé tartozik, hogy nagy változásokat tudunk ezáltal elérni, és képesek vagyunk segíteni" - fogalmazott a fül-orr-gégész.

Orvos és páciens: a 11 éves Stefánia is rajzzal köszöntötte doki nénijét
Orvos és páciens: a 11 éves Stefánia is rajzzal köszöntötte doki nénijét

A gyulai doktornő szerint fontos, hogy a gyerekekkel is mindig meg kell próbálni megbeszélni, mi fog velük történni. Egyes beavatkozásoknál kifejezetten lényeges, hogy a páciens ne mozogjon, és bár ezek egy részét el lehet végezni úgy is, hogy közben a szülő ölében ül a kicsi, sokszor azonban ez sem járható út. A legnagyobb segítség tehát az, ha a gyermek is megérti, hogy például az orrtükör vagy a fültölcsér nem fogja bántani őt. "Még az egészen piciknél is el lehet érni, hogy ne féljenek. Persze mi is próbáljuk őket matricákkal, színezőkkel motiválni, de a legfontosabb az, hogy megértessük velük, mi és hogyan fog történni. Az már mindenképpen jó jel, amikor egy gyerek úgy jön vissza az újabb vizsgálatra, hogy az anyját hátrahagyva rohan fel a rendelő rámpáján. Ebből látszik, hogy jól végezzük a munkánkat" - mondta.


Ami többet ér a külföldi munkánál

Gyuláról szólva kifejtette, a Békés megyei települést mint szülővárosát egy élhető léptékű városnak tartja, ahol jól érzi magát, így egyáltalán nem bánta meg a hazatérést. "Jól beszélek angolul, lenne lehetőségem, hogy külföldön vállaljak munkát. Anyagilag azzal biztosan jobban járnék, számomra viszont fontos szempont, hogy itt van a családom, itt vannak a barátaim. Úgy érzem, itt elismerik a munkámat, szeretnek, amit pedig meg szeretnék valósítani a karrier terén, arra itt is van lehetőségem. Jó közösségbe kerültem, a tapasztaltabb kollégáim is nagyon jó hozzáállással dolgoznak. Hatékonyan tudunk együttműködni, ez pedig nekem fontosabb annál, minthogy külföldön esetleg jobb körülmények között, modernebb rendelőben tudnék dolgozni. Örömmel dolgozom itthon, hogy a kis és nagy magyar betegeket gyógyítsam" - árulta el dr. Nagy Beáta.

A HáziPatika.com azzal a céllal indította el Csodadoki pályázatát, hogy felhívja a figyelmet a hazai egészségügy "hétköznapi hőseire". Azon férfiak és nők munkáját szeretnénk elismerni, akik nem csak erejükön felül látják el feladataikat az egyre leterheltebb egészségügyi ellátórendszerben, de még arra is törekednek, hogy a kötelező és sokszor kellemetlen vizsgálatokat a lehető legelviselhetőbbé téve mosolyt varázsoljanak a kis pácienseik arcára.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső