Vizsgálat indult a szemsérült kisfiú miatt

HáziPatika

A kétéves szemsérült kisfiút kórházról kórházra vitte a mentő, végül csak 21 óra elteltével kezdték meg az ellátását. Az ügyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja.

Vizsgálatot rendelt el az egykori ÁNTSZ utódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ annak a kétéves, súlyos szemsérült kisfiúnak az ügyében, akit csak a balesete után 21 órával láttak el - tudta meg a nepszava.hu.  A baloldali napilap először az Emberi Erőforrások Minisztériumát kereste meg, hogy megtudják, az ügy nyomán látják-e újabb beavatkozás szükségességét a sürgősségi ellátórendszerbe. A tárca előbb kitérő választ adott, azt közölte, hogy ez az eset a kórházak ügye. A kérdést végül az NNK-nak továbbították, ahol a vizsgálat tényét elismerték, arról azonban nem adtak további információt, hogy mi a célja, tárgya, határideje. 

Vizsgálják, miért nem fogadta a kórház a mentővel érkező beteget.
Vizsgálják, miért nem fogadta a kórház a mentővel érkező beteget. Fotó:123rf

A kisfiúnak egy bot sebesítette meg súlyosan a szemét. A mentő időben megérkezett érte, majd a hivatalos sürgősségi beutalási rend szerint indult az ügyeletes kórházba. Ott azonban nem volt eszköz a kisfiú biztonságos altatására. Enélkül pedig nem lehetett eldönteni, hogy pontosan mi és mekkora a baj. Ezért a kórházból a még úton lévő mentőt arra kérték, ne vigye oda a sérültet.

A mentő ezután az úgynevezett átfúródó szemsérülés speciális ellátására kijelölt Semmelweis Egyetem Szemklinikájára indult, ám a kisfiút ott sem akarták megvizsgálni. Arra hivatkoztak, hogy nincs diagnózis, és nem is biztos, hogy a sérülés átfúródó.  Végül az édesanya könyörgésére kezdték el az ellátást. 

A Népszavának nyilatkozó szakértők szerint az egyik probléma, hogy a mentőknek olyan diagnózis alapján kellene tudni, hogy hova vigyék a segítségre szorulót, amit maguk nem képesek felállítani. A kisfiú esetében például azt kellett volna eldönteniük, hogy egy szemsérülés átfúródó-e vagy sem.

Ügyeletet keres? A Házipatika oldalán megteheti!

A lap felidézi, hogy korábban más szakterületeken is előfordult a fővárosban hasonló eset. Három éve tavasszal azért halt meg egy 37 éves nő, mert az ellátására Budapesten több órán át nem találtak megfelelő helyet. Az eset után Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár megszüntette a kórházak között megosztott sebészeti ügyelet rendszerét. Azóta valamennyi fővárosi kórháznak a nap 24 órájában kötelezően el kell látnia a területéhez tartozó sebészeti eseteket. 


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső