+10° - +25°
Nincs front

Veszélyesek a kórházi ágyneműk

HáziPatika

Magas hőfokon végzett mosással sem pusztulnak el bizonyos baktériumok, állítják egy brit tanulmány szerzői.

Egy brit tanulmány szerint még alapos, magas hőfokon végzett mosás után is maradhatnak veszélyes baktériumok a kórházi ágyneműben. Ez pedig azért veszélyes, mert például a Clostridium difficile nevű baktérium is könnyedén átkerülhet a tisztának hitt ágyneművel egy másik kórházba vagy egy újabb beteghez, aki súlyos betegséggel fertőződhet meg.

Ilyen gyakran kell ágyneműt cserélni

Az ágyneműtől a pizsamán át a fogkefénkig vannak olyan személyes tárgyaink, amit nap mint nap kézbe (vagy magunkra) veszünk és használunk. Sokan viszont nincsenek pontosan tisztában azzal, hogy milyen gyakran is kellene cserélni őket ahhoz, hogy ne okozzanak esetleg egészségügyi problémákat. Kattintson a részletekért!

A kórházi baktériumok rájuk veszélyesek

A Clostridium difficilefertőzésgyakori (több mint napi 10-15 alkalom) vizes, zöldes vagy sárgás színű, bűzös, esetenként véres-nyákos hasmenéssel jár, amelyet görcsös hasfájás, haspuffadás, hasi nyomásérzékenység, étvágytalanság, sok betegnél magasláz(akár 40 fok feletti értékekkel), hányinger kísér. Súlyos esetekben vastagbélgyulladást és veseelégtelenséget is okozhat.

A kórházi baktériumok elsősorban az idősebb, gyengébb immunrendszerű betegekre veszélyesek
A kórházi baktériumok elsősorban az idősebb, gyengébb immunrendszerű betegekre veszélyesek

A legtöbbször idősebb felnőtteket érint, akiknél kórházi ápolás során vagy antibiotikumkúrát követően jelentkeznek a panaszok. Az Egyesült Államokban egyetlen év alatt körülbelül félmillió fertőzést hoztak összefüggésbe a Clostridium difficile baktériummal, ezek közül a diagnózist követő 30 napon belül mintegy 29 ezer eset végződött halállal.

A kutatásról

A fent említett brit kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy milyen eredménnyel jár, ha Clostridium difficile által fertőzött pamut ágyneműt ipari mosószerrel, magas hőfokon mosnak ki. Legnagyobb meglepetésükre a baktériumok egy része nemcsak hogy túlélte a mosást, hanem még a mosógépbe rakás előtt a tiszta, nem szennyezett ágyneműre is átkerültek.


A tanulmány vezető szerzője szerint ezek a friss kutatási eredmények választ adhatnak az eddig ismeretlen eredetűként számon tartott, szórványos Clostridium difficile kórházi fertőzésekre. De azt is hozzátette, hogy további kutatásokkal kellene vizsgálni az ágyneműk valódi szerepét az ilyen fertőzésekben, illetve azt sem ártana pontosítani, hogyan lehetne a mosási folyamat során teljes mértékben eltávolítani a textíliákból ezeket a baktériumokat.

Forrás: WebMD

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső