Van kórház, ahol ölben viszik a betegeket

HáziPatika

Már hetekkel ezelőtt elromlott a lift a mátészalkai kórházban, ezért nemcsak a rokonok, hanem a beteghordók is ölben szállítják a betegeket.

A gyógyító intézmény első emeletén az általános belgyógyászati esetek kapnak helyet, a legsúlyosabb, mozgásképtelen, például hasnyálmirigy-gyulladásos, vérzéses, daganattal küzdő betegek a másodikon fekszenek. Volt olyan hozzátartozó, aki azt mesélte a Blikknek, hogy daganatos nagymamáját gyakran kell szállítani Mátészalkáról Nyíregyházára vizsgálatra. Legutóbb a beteghordóval ketten cipelték fel a 90 kilós asszonyt. Látogatni is nehezebb: az édesanyja például már nehezen jár, a lépcsőzés miatt így nem tud mindennap bejönni a nagymamához. 

Tavaly a fővárosi János Kórházban akadozott a betegellátás a rossz lift miatt. Részletek korábbi cikkünkben.

A betegszállítás szigorúan szabályozott folyamat - nyilatkozta a lapnak dr. Kamarás Péter, jogász. A kórháznak változtatnia kell a helyzeten, különben sérül a betegek emberi méltósághoz való joga, ami miatt a bíróság is számon kérheti az intézményt. 

Ölben cipelik a mátészalkai kórházban a mozgásképtelen betegeket.
Ölben cipelik a mátészalkai kórházban a mozgásképtelen betegeket. Fotó: 123rf

A kórházvezetés azonban részletes levélben számolt be a lapnak arról, hogy tehetetlenek az ügyben. "A meghibásodást azonnal jeleztük az üzemeltető cégnek, amelyik megrendelte a szükséges alkatrészt, ami azonban még nem érkezett meg. Ez a kórháztól független tényező" - írták közleményükben.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső