+13° - +34°
Nincs front

Van, amiben az elsők között vagyunk

HáziPatika

Minden eddiginél több, összesen 327 transzplantációt végeztek tavaly a Semmelweis Egyetem munkatársai, mellyel az Eurotransplant tagállamai között a szívátültetések tekintetében a második, a vese- és májtranszplantációk számát tekintve pedig a negyedik és ötödik helyen áll az egyetem. A nem élődonoros veseátültetések esetében pedig már évek óta vezeti a ranglistát.

A jelenleg nyolc országot és 79 aktív transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanthoz több mint öt éve csatlakozott Magyarország. A Semmelweis Egyetem alapításának 250 éves jubileumi évében azt tűzte ki célul, hogy öt éven belül a szívtranszplantációk számát tekintve az első, míg máj- és veseátültetésben dobogós helyen álljon az Eurotransplant tagállamai között.

"A fiam szíve másban dobog tovább"

2007 óta Magyarországon 34 fiatal életet mentettek meg gyermekszív-transzplantációval. Fontos lelki kérdéssel is foglalkozni kell ilyenkor: tudhatja-e a donor családja, hogy ki kapja meg elhunyt gyermeke szívét? Korábbi cikkünkért kattintson!

Hazánkban egyedülálló módon szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő, vagyis az összes transzplantálható szerv átültetése folyik az egyetemen úgy, hogy a tüdőtranszplantációt minden esetben az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) együttműködésben végzik a szakemberek. A transzplantáció a legmagasabb, progresszív szintű ellátás, a műtétre való felkészülés esetenként hónapokat is igénybe vehet, maga a műtét - szervtől függően - 5-12 órán át tarthat, az utógondozás első időszakában pedig hetekig a klinikán tartózkodnak a betegek.

A Semmelweis Egyetem klinikáin 3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot az egyetem munkatársai. Az ún. utánkövetés élethosszig tart, és rendszeres havi orvos-beteg találkozókat foglal magában, amely megnöveli a betegek egészségesen eltöltött éveinek számát, az élethosszt és segít az esetlegesen kialakuló társbetegségek vagy szövődmények gyors felismerésében. Az utánkövetés során az egyetem munkatársai elvégzik a szükséges képalkotó-, labor- vagy szervfunkciós vizsgálatokat, konzultálnak a beteggel, és az eredmények megismerése után szükség szerint állítják be a gyógyszeres kezelést.

3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot az egyetem munkatársai
3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot az egyetem munkatársai

Tavaly 164 vese-, 80 máj-, 3 hasnyálmirigy- és 57 felnőtt szívátültetés zajlott az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati, valamint Transzplantációs és Sebészeti Klinikáin, míg az OOI bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán, az OOI-vel együttműködésben 1 gyermek és 22 felnőtt kaphatott új tüdőt.

Összehasonlításként 2017-ben 168 vese-, 74 máj-, 48 szív- és 4 hasnyálmirigy átültetés volt a Semmelweis Egyetemen, míg az OOI-vel közös programban 2017-ben 21 tüdőátültetést végeztek. Legnagyobb mértékben, több mint 15 százalékkal a szívtranszplantációk száma emelkedett, nőtt az előző évhez képest a májtranszplantációk, az élődonoros vesetranszplantációk és a gyermeken végzett transzplantációk száma is.

Ezekkel a számokkal nemzetközi összehasonlításban is a legkiemelkedőbb transzplantációs centrumok között szerepel az egyetem. A 8 országot tömörítő Eurotransplant szívátültetést végző 38 centruma közül a Semmelweis Egyetem a második lett a 2018-ban elvégzett szívtranszplantációk száma alapján. Veseátültetést összesen 70 helyen végeznek a hálózat országaiban, az egyetem az ötödik helyen áll, míg a 38 májtranszplantációval foglalkozó centrum közül a negyedik legjobb eredményt érte el. A nem élődonoros veseátültetések esetében már évek óta vezeti a ranglistát a Semmelweis.

Magyarország öt és fél éve, a 8 tagállam közül utolsóként csatlakozott az ötven éve alapított nemzetközi szervkoordinációs szervezethez, és rövid időn belül az élvonalba került. Az átültetést megelőző elő-, majd a műtétet követő utógondozás is jellemzően az egyetem klinikáin történik, a felnőtt tüdőtranszplantáció esetében a Pulmonológiai Klinikán, míg gyermekeknél az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán. A klinikákon gondozzák a vese- és májtranszplantációra váró, majd a műtéten átesett pácienseket is. 2018-ban 10 gyermek kapott új vesét és 6 gyerek esett át májtranszplantáción.


Több transzplantációs program is az idén 250 éves Semmelweis Egyetemen indult el az országban elsőként: itt történt például az első sikeres vesetranszplantáció (1973), májtranszplantáció (1995) és szívtranszplantáció (1992). A Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében történt meg az első hazai tüdőtranszplantáció felnőtteknél (2015), majd 2018-ban elvégezték az első gyermek tüdőátültetést is.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső