+10° - +23°
Nincs front

Változás a Heim Pál gyermekkórházban

Transzlációsmedicina-központtá vált a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet - az erről szóló megállapodást kedden írták alá az intézmény és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) képviselői.

Hegyi Péter, a PTE Transzlációs Medicina Központ igazgatója elmondta, a transzlációs medicina - amely az alap- és klinikai kutatási eredmények mihamarabbi visszajuttatását jelenti a betegellátásba - a 21. századi orvostudomány komoly alappilléreként indult el Nyugat-Európában. A PTE-n 2016-ban nyílt meg Közép- és Kelet-Európa első ilyen központja, a célkitűzés pedig, hogy Magyarország egyetemein és vezető kórházaiban ez a szemlélet is meghonosodjon.

Transzlációs medicina központtá vált a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Transzlációs medicina központtá vált a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Miseta Attila, a PTE rektora arról beszélt, hogy az egyedi betegellátási, oktatási és tudományos modul révén az első betegcsoportban - a heveny hasnyálmirigy-gyulladásos betegeknél - csökkent a bent fekvés ideje, felére csökkent az antibiotikumhasználat, harmadára a halálozás, és ezeknek köszönhetően negyedével az ellátás költsége.

Kórházat nyit az evangélikus egyház - részletekért kattintson!

Párniczky Andrea, a gyermekgyógyászati transzlációs központ vezetője elmondta, a cisztás fibrózis lesz az a betegség, amelyen a központ megkezdi munkáját.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső