Új terápia segíthet a májrákos betegeken

Tavaly decemberben egy 72 éves férfin végezték el Magyarországon először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát. Az eljárás hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt.

A beavatkozás egy 72 éves, jó állapotú, a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozta májáttétben szenvedő páciensnél történt - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében. A társadalombiztosítás által egyedi méltányosság alapján finanszírozott beavatkozást az egyetem Radiológiai Klinikáján a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben végezték el 2018. december elején. A terápia jelenleg kizárólag az egyetemen elérhető Magyarországon. A speciális kezelésen átesett beteg jól van, másnap már hazaengedték.

Magyarországon először végeztek tavaly decemberben radioembolizációs daganatterápiát
Magyarországon először végeztek radioembolizációt (fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Hogyan zajlik a terápia?

Milyen laborértékek utalhatnak májbetegségre? Részletek itt.

A világon már másfél évtizede használt eljárást olyan elsődleges májrák, valamint más szervek okozta májáttétek esetén alkalmazzák, ahol sebészi ellátás nem kerülhetett szóba, valamint más daganatellenes terápiák sem hoztak eredményt, esetleg a gyógyszerek okozta súlyos, elviselhetetlen mellékhatások vagy a kezelés mellett kialakult rezisztencia miatt (amikor a daganat már nem reagál az addig alkalmazott kezelésre) nincs más lehetőség. A radioembolizáció során a kar felől katéterrel bejutva a máj tápláló erein keresztül a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek. A beteget így sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelés idején nem kell elkülöníteni családjától, otthonától.

A kezelés fájdalommentes, körülbelül 40 perces érfestésként élhető meg, melyet követően - betegbiztonsági okokból - mindössze 24 órás megfigyelés szükséges, utána a beteg hazamehet. Mivel a beavatkozást kar felőli katéterezési technikával végzik, a megfigyelési időszakban sincs a páciens ágyhoz kötve, sem mozgásában korlátozva - mutatott rá dr. Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese, a nukleáris medicina és képalkotó szakemberből, intervenciós radiológusból, valamint klinikai onkológusból álló munkacsoport vezetője. Hozzátette, Magyarországon az elmúlt négy évtizedben mind az elsődleges, mind a más szervből kiinduló, de a májba már áttétet adó daganatok száma növekedett. Összességében éves előfordulásuk 8-9 ezer közé tehető, és körülbelül hatezer esetben a daganatos máj sebészileg operálhatatlan, az esetek felében pedig sikeres műtétet követően is számítani lehet a daganat kiújulására a májon belül.

A rákos sejtek felét elpusztította

A radioembolizációs daganatterápia eredményei a nem operálható esetekben is biztatóak, sőt számos adat arra utal, hogy az eljárással a műtéti ellátásra nem alkalmas esetek egy részénél mód van a daganat kisebbítésére és a daganatmentes májterület térfogatának növelésére, ami műthetővé teheti a pácienst. A decemberben kezelt, 72 éves férfi jól van: a kezelést követően két hétig még gyenge és fáradékony volt, de a január elején végzett PET-CT vizsgálat alapján a korábban 10 centiméternél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának több mint 50 százaléka már biztosan elpusztult - árulta el dr. Bánsághi Zoltán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)