Új szívgyógyászati központ nyílt a fővárosban

HáziPatika

Az elmúlt hónapok tesztidőszakát követően szeptembertől immár teljes üzemben megnyitotta kapuit a páciensek előtt a budapesti Wáberer Medical Center új, specializált szívgyógyászati központja, a Wáberer Kardiológiai Centrum. Csütörtökön egy tájékoztató keretében a sajtó képviselői részletes betekintést nyerhettek az intézmény komplex működésébe, szolgáltatásaiba.

Magyarországon a halálesetek nagyjából fele valamilyen szív-érrendszeri megbetegedés miatt következik be. A keringési betegségek kialakulásában jelentősen közrejátszanak olyan - életmódból fakadó - rizikófaktorok, mint a magas vérnyomás, dohányzás, alkoholfogyasztás,elhízásés a kellő fizikai aktivitás hiánya. Hiába ismertek azonban ezek a tényezők, a hazai lakosság körében mégis gyakran előfordulnak. Így például felmérések szerint a felnőtt magyar férfiak 62 százaléka küzd túlsúllyal, valamint a 15 évnél idősebbek harmada rendszeresen dohányzik. Éppen ezért még hangsúlyosabb szerep jut a kardiovaszkuláris betegségek korai felismerésének és kezelésének, hiszen ezáltal csökkenthető a korai elhalálozás kockázata.

A Wáberer Kardiológiai Centrum a prevencióra törekvő szemléletet egy, a különböző szakterületek szoros együttműködésén alapuló modellel igyekszik átültetni a gyakorlatba. Mint arra dr. Vértesaljai Márton belgyógyász, kardiológus szakorvos a központ megnyitóján felhívta a figyelmet, a kardiológia napjainkra egy erősen specializálódott területté vált. Más-más szakemberek foglalkoznak a szívritmuszavarokkal, a sportkardiológiával vagy éppen a veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel. A megfelelő szakember megtalálásának feladata ugyanakkor gyakran a páciensekre hárul. "A gyors diagnózis és a megfelelő terápia megkezdése szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a megfelelő specialistához kerüljön a páciens. Ez azonban még a magánegészségügyben sem mindig adott, ezért a beteg akár hetekig, hónapokig is bolyonghat az ellátórendszerben" - mutatott rá a szakember.

Wáberer Kardiológiai Centrum, Wáberer Medical Center

Az új szívgyógyászati központban korszerű diagnosztikai eszközök segítik a betegellátást.

Fotó: Wáberer Medical Center

Hat ambulancián kezelik a különböző szívpanaszokat

Az új központban az általános kardiológiai ellátáson túl hat specializált szakambulanciát alakítottak ki. Ezeken egyaránt felkészült szakembergárda és korszerű diagnosztikai háttér segítségével kezelik a szívritmuszavarokat, a felnőttkorban is nyomon követésre szoruló veleszületett szívbetegségeket, a terhesség során fellépő keringési zavarokat, továbbá a mellkasi fájdalmat. Utóbbi kapcsán dr. Vértesaljai Márton kifejtette, hogy mind közül ez a legnagyobb népegészségügyi jelentőséggel bíró probléma. A szívkoszorúrér-betegségek minél biztosabb kizárása érdekében a panaszos pácienseket nemcsak terheléses EGK-val, hanem a sokkal pontosabb eredményt nyújtó, egyszerűbben elvégezhető koronária-CT-vel is meg tudják vizsgálni. Hozzátette, az Európai Karidológiai Társaság (ECS) álláspontja szerint a CT-vizsgálatok segítségével jelentősen visszaszorítható a végzetes kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek száma.

Hogyan működnek a pacemakerek? Részletek itt.

Ugyancsak önálló ambulancián fogadja a Wáberer Kardiológiai Centrum az aktív sportolókat. A sportkardiológiai kockázatszűrés célja, hogy feltárja a sok esetben akár teljesen tünetmentes, de végzetes ritmuszavarokkal fenyegető szívizombetegségeket és ioncsatorna-betegségeket. Ez fontos, mivel intenzív sportolás mellett évente átlagosan egymillió sportolóra 25-30 ezer hirtelen szívmegállás miatt bekövetkező haláleset jut. Végezetül az eddig felsoroltakon túlmenően - a hazai magánegészségügyi ellátásban egyedülálló módon - pacemaker-felülvizsgálatot is vállalnak a központ szakemberei. Magyarországon hozzávetőleg 90 ezren élnek pacemakerrel vagy beültethető defibrillátorral (ICD), e készülékeket pedig javasolt 6-12 havonta ellenőrizni, adataikat lekérdezni, valamint szükség esetén újraprogramozni. A centrumban megoldott mind az öt magyarországi forgalmazó készülékének kezelése, továbbá a tervek szerint hamarosan lehetővé teszik a pacemakeres páciensek MR-vizsgálatát is.


A kardiológiai központ működése szoros szakmai együttműködésben áll a Wáberer Medical Center többi szakterületével, valamint a Walk-IN Centerrel, amely lényegében egy professzionális, sürgősségi kompetenciákkal rendelkező betegirányító központ. Mint azt korábban megírtuk, a sürgősségi főorvos által vezetett Walk-IN Center alapvető vállalása, hogy egy órán belül megvizsgálja és négy órán belül szakszerű kezelésben részesíti azokat a betegeket, akik valamilyen hirtelen fellépő, nem életveszélyes, de gyors orvosi ellátást igénylő egészségügyi probléma miatt kérnek segítséget. A rendszernek köszönhetően a pácienst szükség esetén azonnal a megfelelő specialistához tudják irányítani házon belül, így nem kell hosszú ideig orvosról orvosra járnia, mire megtalálja a megfelelő szakembert.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső