Új szintre lépett a magzati diagnosztika

HáziPatika

Minden eddiginél pontosabb diagnózis felállítására képes a világszinten elérhető legmodernebb ultrahangkészülék, amely már egy magyar klinikán is megtalálható. Az eszközt várandósgondozásra, magzati diagnosztikára és bizonyos nőgyógyászati kórképek felderítésére használják majd.

Az ország legmodernebb ultrahangkészülékét adták át a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A hatvanmillió forint értékű eszköz évente több ezer páciens ellátásához nyújt majd segítséget. Többek között azendometriózisfelderítésére, valamint a magzati fejlődési rendellenességek diagnosztizálására is használják majd, de a kutatásban és a gyakorlatközpontú oktatásban is fontos szerepe lesz - olvasható az egyetem oldalán.
ultrahang, UH, diagnosztika, várandósgondozás, terhesség, magzat, nőgyógyászat
Az új eszköz részben nőgyógyászati betegségek felfedezését segíti. Fotó: 123rf

Csúcstechnológia a klinikán

A világújdonságnak számító ultrahangkészüléket a klinikai ellátásban egyrészt a várandósgondozásban, a magzati diagnosztikában, másrészt bizonyos nőgyógyászati kórképek - például daganatos betegsége, vagy az endometriózis legsúlyosabb eseteinek - diagnosztikájában használják majd. Az új eszközzel a jelenlegi ultrahangnál is gyorsabb és pontosabb diagnózist tudnak majd felállítani - ismertette dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - mint a régió legnagyobb szülészeti-nőgyógyászati ellátóhelyén - évente 12 ezer ultrahangvizsgálatot végeznek. Egy év alatt átlagosan több mint 4000 várandós és 250 endometriózistól szenvedő pácienst látnak el.

A csúcstechnológia az oktatásban is további minőségi ugrást jelent. Évente 400-500 orvostanhallgató gyakorlatközpontú oktatását is segíti az új eszköz. Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, hogy tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat. A klinikára került készülék nemzetközi szinten az első öt ilyen telepített készülék között van.

A legapróbb eltéréseket is megmutatja

Az eddig használt - szintén csúcsdiagnosztikai kategóriába tartozó - eszközhöz képest memóriáját tekintve háromszor, míg jelfeldolgozó rendszerét nézve 10-11-szer gyorsabb az új ultrahangkészülék. Ennek köszönhetően olyan részletgazdag képet biztosít, hogy a legapróbb eltéréseket is észre tudják venni az orvosok. A most üzembe helyezett legújabb fejlesztésű ultrahangkészülék az első és második trimeszteri rendellenességek felismerésében is nagy segítség nyújt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső