Új szintre lépett a magzati diagnosztika

HáziPatika

Minden eddiginél pontosabb diagnózis felállítására képes a világszinten elérhető legmodernebb ultrahangkészülék, amely már egy magyar klinikán is megtalálható. Az eszközt várandósgondozásra, magzati diagnosztikára és bizonyos nőgyógyászati kórképek felderítésére használják majd.

Az ország legmodernebb ultrahangkészülékét adták át a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A hatvanmillió forint értékű eszköz évente több ezer páciens ellátásához nyújt majd segítséget. Többek között azendometriózisfelderítésére, valamint a magzati fejlődési rendellenességek diagnosztizálására is használják majd, de a kutatásban és a gyakorlatközpontú oktatásban is fontos szerepe lesz - olvasható az egyetem oldalán.
ultrahang, UH, diagnosztika, várandósgondozás, terhesség, magzat, nőgyógyászat
Az új eszköz részben nőgyógyászati betegségek felfedezését segíti. Fotó: 123rf

Csúcstechnológia a klinikán

A világújdonságnak számító ultrahangkészüléket a klinikai ellátásban egyrészt a várandósgondozásban, a magzati diagnosztikában, másrészt bizonyos nőgyógyászati kórképek - például daganatos betegsége, vagy az endometriózis legsúlyosabb eseteinek - diagnosztikájában használják majd. Az új eszközzel a jelenlegi ultrahangnál is gyorsabb és pontosabb diagnózist tudnak majd felállítani - ismertette dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - mint a régió legnagyobb szülészeti-nőgyógyászati ellátóhelyén - évente 12 ezer ultrahangvizsgálatot végeznek. Egy év alatt átlagosan több mint 4000 várandós és 250 endometriózistól szenvedő pácienst látnak el.

A csúcstechnológia az oktatásban is további minőségi ugrást jelent. Évente 400-500 orvostanhallgató gyakorlatközpontú oktatását is segíti az új eszköz. Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, hogy tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat. A klinikára került készülék nemzetközi szinten az első öt ilyen telepített készülék között van.

A legapróbb eltéréseket is megmutatja

Az eddig használt - szintén csúcsdiagnosztikai kategóriába tartozó - eszközhöz képest memóriáját tekintve háromszor, míg jelfeldolgozó rendszerét nézve 10-11-szer gyorsabb az új ultrahangkészülék. Ennek köszönhetően olyan részletgazdag képet biztosít, hogy a legapróbb eltéréseket is észre tudják venni az orvosok. A most üzembe helyezett legújabb fejlesztésű ultrahangkészülék az első és második trimeszteri rendellenességek felismerésében is nagy segítség nyújt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső