Új szintre lép az idegsebészeti gyógyítás

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy 300 millió forintos programja, amelynek köszönhetően az idegsebészeti műtéti beavatkozások során csökken a beteget érő sugárzás - közölte az intézmény.

A PTE idegsebészeti klinikáján egy úgynevezett képvezérelt műtételőkészítést és műtéti végrehajtást támogató neuronavigációs rendszert hoztak létre. Ezzel jelentősen csökken a beteget érő ionizáló sugárzás. A Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban is az úttörőnek számító fejlesztés mintegy 283 millió forintos forrásból valósulhatott meg.

idegsebészet, műtéti beavatkozás, műtét, kórházi ügyek, fejlesztés, sugárzás
idegsebészet, műtéti beavatkozás, műtét, kórházi ügyek, fejlesztés, sugárzás

A fejlesztés előnyei

Idegrendszerünk őre: mit csinál a neurológus? A válaszért kattintson ide!

Az új infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő a részvétel aránya az európai idegtudományi kutatásokban, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek. Ezen felül lehetőség nyílik az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenysége során alkalmazott innovációs megoldások klinikai kipróbálására, valamint konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési projektek is elindulnak. Mindez az egészségturizmus keretében Magyarországra vonzhat külföldi betegeket, akiknek "egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható a fejlesztés eredményeként".

A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a PTE idegsebészeti klinikája közép-kelet európai referenciaközpontként működhet tovább, és ez további kutatási és egészségügyi technológiai fejlesztésekre, valamint továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást - áll az intézmény közleményében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció