+16° - +35°
Nincs front

Új praxisokra ad pénzt az állam

Növelnék a praxisközösségek számát, illetve a népegészségügyi szolgáltatások színvonalát a 13 milliárd forintos keretből.

Összesen 13 milliárd forintra lehet pályázni alapellátás-fejlesztés és népegészségügyi szolgáltatások fejlesztése témakörében. Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, tulajdonképpen két pályázatról van szó: az egyikkel a praxisközösségek létrehozását szeretnék ösztönözni, a másikkal pedig az egészségfejlesztési irodák létrehozását, működését támogatják. Jelezte: mindkettőre voltak már próbálkozások, és a jó tapasztalatok miatt szeretnék a rendszert kiterjeszteni. Mint mondta, az úgynevezett svájci modellben 16 praxis működött együtt közösségi szinten, a jövő évi költségvetésben pedig 2,5 milliárdot szánnak arra, hogy a praxisközösségek számát százra emeljék. 

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátására. Ám nemcsak a háziorvosi, hanem a fogorvosi praxisok betöltéséhez is szükség lenne az állam támogatására. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Cél a népegészségügyi ellátás fejlesztése

A lakosság egészségi állapotát mindössze 10 százalékban határozza meg az ellátórendszer milyensége, és a felmérések szerint az elvesztegetett életévekért 70 százalékban a lakosság életmódja felelős. Az államtitkár szavai szerint ezért nemcsak az ellátórendszert kell fejleszteni, hanem "az alapellátás és népegészségügy frontján kell újat alkotni". Felidézte: már eddig is sokat tettek a népegészségügyi ellátás javítása érdekében, példaként a dohányzás visszaszorítását, a menzareformot, a mindennapos testnevelést és az országos vastagbél-szűrést említette. 

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ehhez hozzátette, hogy az alapellátás és a praxisközösségek népegészségügyi megelőző szolgáltatásainak fejlesztésére 7,1 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázatok forrása az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP). Jelezte: a programoktól azt várják, hogy hozzájárulnak az alapellátás prevenciós szerepének erősödéséhez. Például személyre szabott életmód-tanácsadásra, egészségügyi felvilágosításra, a szűrések népszerűsítésére, a lakosság egészségügyi állapotának felmérésére és a szakmai munkatársak képzésére lehet fordítani a pályázati pénzt. 

13 milliárd forintot fordítanak a fejlesztésekre
13 milliárd forintot fordítanak a fejlesztésekre

Az államtitkár elmondta azt is, hogy maximum 150 millió forintos támogatásban tudják részesíteni a pályázókat, így várhatóan 45-50 nyertes pályázat lesz. A támogatást igénylőknek nem kell önerőt felmutatniuk - tette hozzá. A programok végrehajtására 20-24 hónap áll rendelkezésre, támogatási kérelmet a háziorvosi praxis üzemeltetője vagy egészségügyi alapellátásért felelő önkormányzatok, önkormányzati társulások nyújthatnak be. 

A közép-magyarországi régió vonatkozásában a pályázat beadási határideje szeptember 29., az ország egyéb részére vonatkozóan június 2-a.  Schanda Tamás elmondta: a népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztésére 6,26 milliárd forint áll rendelkezésre, a pályázatok forrása ugyancsak az EFOP és a VEKOP. Ebből a járási egészség-fejlesztési irodák létrehozását, fejlesztését támogatják.

Mint mondta, például a helyi egészségfejlesztési tevékenység nyomon követését, a háziorvosi állapotfelmérésre motiváló programokat, az iskolai és munkahelyi egészség-fejlesztési programokat, a rendszeres életvitelszerű testmozgásra és egészséges táplálkozásra ösztönző közösségi programok szervezését, valamint a dohányzásról és a túlzott alkoholfogyasztásról leszokás támogatását lehet a forrásból finanszírozni. 

A maximális támogatás pályázatonként 90 millió forint, ezért várhatóan 50-60 pályázat megvalósulását tudják biztosítani. A programok megvalósítására 2-3 év áll rendelkezésre. Pályázatot közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó szervezetek nyújthatnak be, a központi régióban szeptember 13-ig, az ország más területein június 2-ig. 


Az államtitkár jelezte: a kormány határozott célja, hogy javuljon a lakosság egészségügyi állapota, aminek demográfiai és nemzetgazdasági hatása is van. A most bejelentett pályázatok a települések és járások ellátásnak javulásához járulnak hozzá, és nagymértékben előmozdítják a modern népegészségügyi hálózat kialakítását - tette hozzá.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső