Új gépeket kaptak a szabolcsi kórházak

Altató- és lélegeztetőgépeket kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház több tagkórháza az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásának köszönhetően - közölte Adorján Gusztáv, az intézmény főigazgatója.

A kórházcsoporthoz 16 altatógép és 12 lélegeztetőgép érkezett, összesen mintegy 200 millió forint értékben. Az új eszközök elsősorban a nyíregyházi, a fehérgyarmati és a mátészalkai kórházakban segítik a betegellátást. A régi, elavult eszközpark gépeinek mintegy ötven százalékát sikerült lecserélni a most beszerzett kiemelt, magas és közepes tudású altató- és lélegeztetőeszközökkel.

altatás, altatógép, lélegeztetőgép, kórházak, új eszközök, kórházi fejlesztés, kórházi ellátás
altatás, altatógép, lélegeztetőgép, kórházak, új eszközök, kórházi fejlesztés, kórházi ellátás

Ezért kellett az újítás

Hogyan történik a műtéti altatás? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Egyes beavatkozásokat - például a vastagbéltükrözést - korábban altatás nélkül vagy rövid narkózisban végezték. "Napjainkban viszont egyre inkább nő a betegek igénye arra, hogy ezeket a vizsgálatokat és kisebb műtéteket is altatásban és fájdalommentesen végezzék el" - jegyezte meg Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója. Egyébként a naponta átlagosan 8200-8300 járóbeteget ellátó nyíregyházi kórházban a legmagasabb a gépek kihasználtsága, így nagy szükség volt már a géppark fiatalítására.

Ilyen évet zár a kórházcsoport

A kórházcsoport mintegy háromezer kórházi ággyal rendelkezik és nagyjából 5 ezer dolgozót foglalkoztat. A 41 milliárd forintból gazdálkodó intézmény 2019-ben 108 ezer fekvőbeteget és több mint 3 millió járóbeteget látott el. 80 százalékukat a nyíregyházi telephelyen kezelték. Tavalyhoz képest nőtt a kórházcsoport adósságállománya - a hatvan napon túli szállítói tartozás mértéke költségvetés 1,8 százaléka.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés