Új CT-t kapnak a kórházak

Folytatódik a CT-program a központi régióban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Csak az elmúlt hónapokban mintegy 1 milliárd forint értékben kaptak CT-ket a budapesti kórházak. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kardiológiai CT-t, a Dél-pesti Centrumkórház egy 64 szeletes készüléket, a Szent Imre Kórház pedig egy 256 szeletes CT-t kapott az Emmi CT-programjának keretében. 2010 óta összesen csaknem 200 milliárd forint jutott a CT/MRI vizsgálatok finanszírozására.

CT, eszköz, berendezés, kórház, kórházi ellátás, MRI
Folytatódik a CT-program. A kép csak illusztráció, forrás: iStock

Bővült az ellátás

2010 óta 20 új CT-vel és 18 MR-készülékkel bővült az ellátás, miközben csaknem 100 régi, elavult készüléket is lecseréltek és újakkal pótoltak. A napjainkban használt egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai eljárás, a PET-CT száma pedig megháromszorozódott. Budapesten az utóbbi három évben csaknem ötezer korszerű eszköz került az egészségügyi intézményekbe és minden kerületben hozzáférhetőek a legmodernebb képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Csak a fővárosban 28 CT áll a lakosság rendelkezésére közfinanszírozásban.

Csúcsgépeket kapott egy fővárosi kórház - részletek itt!

A központi régió ellátásának rendszerszintű, komplex fejlesztéséről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés népjóléti bizottságának éves meghallgatásán is beszélt. Mint mondta, a centrumkórházakat, a 11 országos intézetet, 13 (köztük 4 egyházi) kórházat és 32 szakrendelőt érintő program több mint 700 milliárd forintból valósul meg. Az egészségügyi fejlesztés jövőre 40 milliárd forintból folytatódik.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjának keretében átgondolt koncepció mentén, a legnagyobb kihasználtságot és a minőségi betegellátást figyelembe véve zajlik a diagnosztikai kapacitás fejlesztése, amelynek köszönhetően csaknem 10 százalékkal emelkedik a diagnosztikai vizsgálati kapacitás Közép-Magyarországon - olvasható az Emmi közleményében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: