+10° - +26°
Nincs front

Trükköznek a védőnői bérekkel

HáziPatika

Nyolc százalékkal emelik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérét, ez azonban még mindig csak az az összeg, amit a kabinet 2016-ban vállalt.

Az egészségügyi érdekvédő szervezetek azonnali egyeztetésre hívták a kormányt, miután a Magyar Közlönyben megjelent, majd Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Ez ugyanis kevesebb, mint a fele az ígért emelésnek, és igazából csak a 2016-os kötelezettségvállalását teljesíti a kormány - írja a Népszava

"Nem szeretünk bele a betegekbe"

Az ápolónő és a beteg között meddig maradhat meg szakmai kereteken belül a bensőséges kapcsolat? Létezik a Nightingale-szindróma, az ápolónő valóban beleszerethet a páciensbe? Ápolónővel és szakértővel beszélgettünk - kattintson!

A 2016-ban ígért béreket kapják

A most bejelentett emelés körülbelül 15 milliárdot igényel a központi költségvetésből, holott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Emiatt az érintettek jóval magasabb, akár 16,5 százalékos béremelésre számítottak idén. Ezzel az emeléssel a dolgozók mintegy 15 százalékának még mindig nem éri el a fizetése a garantált bérminimumot, ami 195 ezer forint.

Már a magánellátásban is egyre nagyobb gondot okoz az ápolók hiánya. Fotó: 123rf
Már a magánellátásban is egyre nagyobb gondot okoz az ápolók hiánya. Fotó: 123rf

Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke szerint a kormányzati bejelentés köszönőviszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit - tudomása szerint - a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. A kamara szerint ráadásul nem csak a bérek kapcsán nagy az elégedettség, de több más - például a munkaruhával kapcsolatos - ígéretet sem teljesítették. Babonits Tamásné szerint az ágyak mellett már most is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló dolgozik, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek a biztosításához. Ráadásul nem csak az állami, de már a sokkal magasabb fizetést biztosító magánszférában is gondot okoz a hiányuk. 


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső