Trükköznek a védőnői bérekkel

HáziPatika

Nyolc százalékkal emelik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérét, ez azonban még mindig csak az az összeg, amit a kabinet 2016-ban vállalt.

Az egészségügyi érdekvédő szervezetek azonnali egyeztetésre hívták a kormányt, miután a Magyar Közlönyben megjelent, majd Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Ez ugyanis kevesebb, mint a fele az ígért emelésnek, és igazából csak a 2016-os kötelezettségvállalását teljesíti a kormány - írja a Népszava

"Nem szeretünk bele a betegekbe"

Az ápolónő és a beteg között meddig maradhat meg szakmai kereteken belül a bensőséges kapcsolat? Létezik a Nightingale-szindróma, az ápolónő valóban beleszerethet a páciensbe? Ápolónővel és szakértővel beszélgettünk - kattintson!

A 2016-ban ígért béreket kapják

A most bejelentett emelés körülbelül 15 milliárdot igényel a központi költségvetésből, holott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Emiatt az érintettek jóval magasabb, akár 16,5 százalékos béremelésre számítottak idén. Ezzel az emeléssel a dolgozók mintegy 15 százalékának még mindig nem éri el a fizetése a garantált bérminimumot, ami 195 ezer forint.

Már a magánellátásban is egyre nagyobb gondot okoz az ápolók hiánya. Fotó: 123rf
Már a magánellátásban is egyre nagyobb gondot okoz az ápolók hiánya. Fotó: 123rf

Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke szerint a kormányzati bejelentés köszönőviszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit - tudomása szerint - a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. A kamara szerint ráadásul nem csak a bérek kapcsán nagy az elégedettség, de több más - például a munkaruhával kapcsolatos - ígéretet sem teljesítették. Babonits Tamásné szerint az ágyak mellett már most is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló dolgozik, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek a biztosításához. Ráadásul nem csak az állami, de már a sokkal magasabb fizetést biztosító magánszférában is gondot okoz a hiányuk. 


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső