Totális átalakítás a fővárosi betegellátásban

Óriási átalakulás előtt a fővárosi egészségügyi intézményrendszer. A Népszabadság birtokába került kormányzati javaslat értelmében három szuperkórház és hét társkórház kialakítását tervezik.

Teljesen átalakítanák a fővárosi egészségügyi intézményrendszert - derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslatból.
A dokumentum szerint a szaktárca a 2015 februárjában beígért egy budapesti szuperkórház helyett sok kórházas szupercsomagot javasol az uniós fejlesztésekből kimaradó Budapestnek.
A lap úgy tudja, hogy a két nagy fővárosi kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás. A Szent János kapacitását átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, míg a Péterfy ápolási otthonná alakulna át. Az előterjesztés szerint újranyitnák a majd tíz éve bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, azaz a lipótmezei pszichiátria egy részét, de itt a jövőben demens betegeket ápolnának. Ennek következtében 450 ággyal és néhány kórházi ingatlannal szűkülne az ellátórendszer Budapesten - számolt a Népszabadság.

Teljesen átszervezik a fővárosi kórházakat

Teljesen átszervezik a fővárosi kórházakat

A következő öt évben három olyan szuperkórházat terveznek kialakítani, amely folyamatos ügyeletet tart, és képes megoldani a legbonyolultabb feladatokat. Mellettük hét fővárosi kórház korszerűsítése zajlana párhuzamosan. Az új centrumok 200 milliárdos büdzséből épülnének ki, az egész kórházprogramra pedig 335 milliárd áll rendelkezésre.

Két pesti, egy budai centrum

A Budai Sürgősségi Centrumba a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika betegei kerülnének, ami a lap szerint pedig valószínűleg a XI. kerületi Etele térnél, vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg.
A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt.
A harmadik centrum pedig a Honvédkórház lenne, amelyet új épülettel bővítenék ki.
A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené - írja a lap.
Forrás: NOL.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső