Tömegével távozhatnak orvosok a Honvédból

HáziPatika

A január 1-jével hatályba lépő törvény alapján honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelték a Honvédkórház közalkalmazottait is.

Bár a törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak - a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést -, egyúttal olyan többletkötelezettségeket is, amelyeket sokan nem szívesen vállalnának - írja a hvg.hu.

Tömegével távozhatnak orvosok a Honvédból
Tömegével távozhatnak orvosok a Honvédkórházból

A törvényt hatályba léptető miniszteri rendelet értelmében például "a honvédelmi készenlét fokozása, kiemelt, különösen katasztrófa-elhárítással vagy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos feladat, egészségügyi, technikai biztosítás, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség, a Honvédség különleges jogrendi működéséhez kapcsolódó feladatainak teljesítése esetén" a munkáltató előzetes értesítés nélkül elrendelheti, hogy a honvédelmi alkalmazott a munkahelyén vagy egy elrendelt helyszínen "ügyeletet teljesítsen". De nem túl vonzó az a kitétel sem, amely szerint a honvédelmi alkalmazott évente legalább egy alkalommal köteles részt venni a szakterületéhez kapcsolódó elméleti honvédelmi továbbképzésen.

"Ha ilyen ambícióim lennének, nem ápolónak mentem volna, hanem eleve katonának" - mondta a lapnak az intézmény egy szakdolgozója, aki kollégái körében úgy látja, a legnagyobb ellenérzéseket nem is ez, vagy a fenti, a szabad mozgást és a tartózkodási hely szabad megválasztását korlátozó passzusok, sőt nem is a törvény azon része váltotta ki, amely a katonákhoz hasonlóan korlátozza a dolgozók véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságát, hanem az alábbi bekezdés: "ha a honvédelmi alkalmazott külföldre utazása tervezetten a három napot meghaladja, köteles azt a külföldre utazás megkezdése előtt legalább egy héttel a munkaköri leírásában meghatározott közvetlen felettese útján a munkáltatói jogkört gyakorlónak bejelenteni."

Kétszer küldtek haza egy 19 éves lányt a Honvédkórház sürgősségi osztályáról egy héten belül, harmadik alkalommal már annyira rosszul volt, hogy intenzív osztályra került. Részletekért kattintson!

A törvény decemberi elfogadása után Benkő Tibor honvédelmi miniszter a kórház dolgozóinak írt levélben igyekezett megnyugtatni az érintetteket. A levélben a miniszter a honvédség megújításával és a honvédelmi szervezeteknél dolgozók munkájának megbecsülésével indokolja a változásokat, amely "számos tekintetben előnyösebb és egységesebb szabályokat állapít meg a tárca és a honvédség civil munkavállalóinak".


"A honvédelmi alkalmazottak előtt megnyílik a lehetőség, hogy alapvető feladataik ellátása mellett honvédelmi kötelezettségek teljesítését is vállalhatják, amelyért természetesen többletjuttatás illeti meg őket" - kecsegteti levele olvasóit Benkő Tibor, mielőtt röviden kitér a változás hátulütőire.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső