Terjeszkedik a fizetős egészségügy

Már épül a fizetős szuperkórház Budapesten, amely várhatóan jóval hamarabb kész lesz, mint az ígért állami. A magánszektor felügyelete azonban szakemberek szerint hiányos, az árakat pedig a szabadpiaci verseny határozza meg.

Szuperkórház épül a IX. kerületben. De nem az állami. A klinikát a nagy magánszolgáltatók egyike építi. Ha elkészül, a sugárterápián és a szervátültetésen kívül szinte bármilyen beavatkozást el tudnak végezni. Az intézmény vezetője azt mondja, a magánszektor minden korábbinál nagyobb léptekkel fejlődik - számol be róla a HírTV.

Kollektív hazugság, hogy ma a magyar egészségügyért nem kell fizetni - mondta Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója. Mindegy, hogy valaki az orvos zsebébe dugja a borítékot, vagy azért fizet duplán, mert a hosszú várólisták miatt az állami kórház helyett a magánegészségügyet választja. Korábbi cikkünket itt olvashatja el!

És bár a kórházak túlterheltségét akár enyhíthetné is a magánszektor, egy - akár több magánpraxisban is dolgozó - orvos nem biztos, hogy ugyanúgy teljesít majd a rosszabb körülményeket nyújtó állami intézményben, mint a maszekban.

a magánszektor minden korábbinál nagyobb léptekkel fejlődik
A magánszektor minden korábbinál nagyobb léptekkel fejlődik

"A mindenkori magánintézményi rendszer profitorientált vállalkozás, és mindenkor abban lesz érdekelt, hogy azokat a betegeket lássa el, akik által anyagi hasznot is tud generálni, magyarul a nagyon súlyos betegek ellátásában sosem lesz érdekelt a magánegészségügy. Egyensúlyra kellene törekedni; az a kérdés, hogy milyen elvek mentén fog megszületni az a rendszer, amely ezt szabályozni fogja" - mutatott rá Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.


"A magasabb jövedelműek elboldogulnak egy ilyen helyzetben is, az alacsonyabb jövedelműek pedig kimaradnak az ellátásból, ráadásul a közszolgáltatás is tovább szegényedik, ezért nem lenne szerencsés, ha szabályozatlan körülmények között erősödne meg a magánellátás" - vélte Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ főigazgató-helyettese.

A szakemberek szerint az is gond, hogy nincs olyan hatóság, amelynek kifejezetten a magánegészségügyi intézmények ellenőrzése lenne a feladata. Az ágazatban rezsicsökkentés sincs, az árakat pedig a piac határozza meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső