+10° - +25°
Nincs front

TASZ: sablonválasz jött a kórházaktól

HáziPatika

Bár továbbra is jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése azonban bizakodásra ad okot a kórházi fertőzések megelőzéssével kapcsolatban.

Múlt nyáron az EMMI bejelentette, hogy érdemben tenni kíván a fertőzések elkerüléséért, ezért a TASZ utánajárt, hogy valóban történt-e előrelépés. Körkérdést küldtek a kórházaknak, írtak a tisztifőorvosnak és önkénteseiket is megkérték, hogy járják be a kórházakat és osszák meg a tapasztalataikat. Az eredmény: bár találkoztak furcsaságokkal, és jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése bizakodásra ad okot - írta a TASZ.blog.hu.

A leggyakoribb kórházi fertőzések - részletek!

A TASZ körkérdéseket tett fel 160 kórháznak. Azt szerették volna megtudni, hogy felszerelték-e a kézfertőtlenítőszer-tartókat és hogy kaptak-e erre többlettámogatást vagy saját forrásokból kellett megoldaniuk. A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált valamilyen formában. Bár a nem válaszolók között voltak magántulajdonú rehabilitációs intézmények vagy idősotthonok is, amiket a kérdéskör egyébként se érinti közvetlenül, az azonban a TASZ szerint szégyenteljes, hogy a 94 állami fenntartású kórház közül csak 56 válaszolt.

A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált
A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált. Fotó: 123rf

Az állami kórházak reakciói a TASZ szerint egy idő után igen kiszámíthatóvá váltak: mint írják, az első néhány válaszadó még érdemben foglalkozott a kérdéseinkkel, de a későbbiektől már ugyanazt a szóról szóra megegyező sablonválaszt kapták. A nyilvánvalóan központilag írt sablon szerint pedig minden mindenhol a legnagyobb rendben van. Az őszinte válaszokból viszont az derült ki, hogy ugyan a kézfertőtlenítőket beszerezték vagy az éppen folyamatban van - de ehhez nem kaptak többletforrásokat, hanem a kórház költségvetéséből kellett kigazdálkodniuk az év vége felé rájuk rótt kötelezettséggel járó kiadásokat.


Az önkéntesek beszámolóik alapján egyébként alapvetően pozitív kép rajzolódott ki: szinte mindenhol felszerelték a fertőtlenítőszer-adagolókat. Önkénteseiktől úgy tudták azonban, hogy Ajkán, Sátoraljaújhelyen, és a budapesti Országos Onkológiai Intézetben nem voltak kihelyezve a kézfertőtlenítők, annak ellenére, hogy ezektől a kórházaktól is megkapták a központi sablonválaszt arról, hogy minden előírásnak megfelelnek. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső