+13° - +25°
Nincs front

TASZ: sablonválasz jött a kórházaktól

HáziPatika

Bár továbbra is jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése azonban bizakodásra ad okot a kórházi fertőzések megelőzéssével kapcsolatban.

Múlt nyáron az EMMI bejelentette, hogy érdemben tenni kíván a fertőzések elkerüléséért, ezért a TASZ utánajárt, hogy valóban történt-e előrelépés. Körkérdést küldtek a kórházaknak, írtak a tisztifőorvosnak és önkénteseiket is megkérték, hogy járják be a kórházakat és osszák meg a tapasztalataikat. Az eredmény: bár találkoztak furcsaságokkal, és jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése bizakodásra ad okot - írta a TASZ.blog.hu.

A leggyakoribb kórházi fertőzések - részletek!

A TASZ körkérdéseket tett fel 160 kórháznak. Azt szerették volna megtudni, hogy felszerelték-e a kézfertőtlenítőszer-tartókat és hogy kaptak-e erre többlettámogatást vagy saját forrásokból kellett megoldaniuk. A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált valamilyen formában. Bár a nem válaszolók között voltak magántulajdonú rehabilitációs intézmények vagy idősotthonok is, amiket a kérdéskör egyébként se érinti közvetlenül, az azonban a TASZ szerint szégyenteljes, hogy a 94 állami fenntartású kórház közül csak 56 válaszolt.

A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált
A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált. Fotó: 123rf

Az állami kórházak reakciói a TASZ szerint egy idő után igen kiszámíthatóvá váltak: mint írják, az első néhány válaszadó még érdemben foglalkozott a kérdéseinkkel, de a későbbiektől már ugyanazt a szóról szóra megegyező sablonválaszt kapták. A nyilvánvalóan központilag írt sablon szerint pedig minden mindenhol a legnagyobb rendben van. Az őszinte válaszokból viszont az derült ki, hogy ugyan a kézfertőtlenítőket beszerezték vagy az éppen folyamatban van - de ehhez nem kaptak többletforrásokat, hanem a kórház költségvetéséből kellett kigazdálkodniuk az év vége felé rájuk rótt kötelezettséggel járó kiadásokat.


Az önkéntesek beszámolóik alapján egyébként alapvetően pozitív kép rajzolódott ki: szinte mindenhol felszerelték a fertőtlenítőszer-adagolókat. Önkénteseiktől úgy tudták azonban, hogy Ajkán, Sátoraljaújhelyen, és a budapesti Országos Onkológiai Intézetben nem voltak kihelyezve a kézfertőtlenítők, annak ellenére, hogy ezektől a kórházaktól is megkapták a központi sablonválaszt arról, hogy minden előírásnak megfelelnek. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső