TASZ: a szappan hiányzott a kórházból

HáziPatika

"A kormány által közzétett rendeletmódosítás nem elegendő a kórházi fertőzéses helyzet kezeléséhez" - foglalt állást a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet azt követően, hogy nyilvánosságra hozták a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendeletet.

"Milliárdos összegbe kerülne biztosítani, hogy mindenhol legyen kézfertőtlenítő. Ha azonban sikerül megelőzni a fertőzéseket, akkor az alkoholos kézfertőtlenítő bőségesen megtérül" - nyilatkozta Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke a rendelettervezet kapcsán. Részletek itt.

"...eddig sem a jogszabályokkal, hanem azok végrehajtásának hiányosságaival volt a probléma. A kérdés az, hogy a kormányzati szervek elkezdik-e alkalmazni a jogszabályokat" - mutatott rá közleményében a szervezet. A TASZ mindemellett komoly civil sikerként értékeli, hogy a szakmai szervekkel és szakértőkkel közös erőfeszítéseik nyomán a kormány végre valóban komolyan veszi a problémát. "Erre utal, hogy múlt pénteken (ugyan lehetetlenül rövid, hétfőig tartó véleményezési határidővel, de) megjelent az EMMI honlapján a miniszter által beharangozott rendelet tervezete, amely a kórházi fertőzésekkel foglalkozik. Ezzel párhuzamosan plakátkampány is indult, amely a kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet" - hangsúlyozta a társaság.

A kórházi kézmosáshoz eddig sem jogszabály hiányzott, hanem a szappan
A kórházi kézmosáshoz eddig sem jogszabály hiányzott, hanem a szappan

A TASZ meglátása szerint a tervezetben a kormány számos előremutató rendelkezést rögzített. Kezdve az olyan gyakorlati intézkedésekkel, hogy biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét, egészen addig, hogy a rendelet némileg átrendezi a jogszabályok betartását ellenőrző és adott esetben szankcionáló hatóságok hatásköreit. "Noha ezek hasznos intézkedéseknek látszanak, a probléma gyökere nem ez. A kézmosás nem azért nem volt eddig lehetséges az egészségügyi intézményekben, mert nem írta elő jogszabály, hanem mert nincs szappan, kézfertőtlenítő. Hasonlóképp: a hatóságoknak már most is számtalan módjuk lenne arra, hogy fellépjenek a mulasztó szervekkel és intézményekkel szemben, a hatáskörük kibővítése önmagában nem orvosolja az eddigi tétlenkedésüket. Az egészségügy működésének feltételeit már most is részletes szabályok rögzítik, de azt, hogy ezeket a szabályokat betartják-e az intézmények, minden értesüléseink szerint csak felszínesen ellenőrzik az állami hatóságok" - mutatott rá a jogvédő szervezet, hozzátéve, hogy a cél nem az intézmények és az egészségügyi dolgozók szankcionálása, hanem hogy az egészségügyi intézmények képesek legyenek betartani a szabályokat, amihez szintén az államnak kellene megadnia a megfelelő anyagi és szakmai támogatást.


"A rendelettervezetből ugyanakkor nem derül ki az, hogy az állam pluszforrásokat rendelne a bevezetendő többletkötelezettségekhez, mint ahogy az sem, hogy hogyan biztosítható az új előírások teljesítéséhez szükséges megnövekedett emberi erőforrás" - hívta fel a figyelmet közleményében a TASZ.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső