+12° - +31°
Nincs front

Személyes tapasztalatok kórházi fertőzésekről

A kórházi fertőzésekkel összefüggésbe hozható megbetegedésekről gyűjt személyes tapasztalatokat a Társaság a Szabadságjogokért. A történeteket név nélkül juttatnák el az ÁNTSZ-nek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampányt indít a kórházi fertőzések elleni fellépés érdekében - olvasható a közleményükben. A jogvédő szervezet személyes történetek publikálásával szeretné elérni, hogy az ÁNTSZ kivizsgálja a kórházi fertőzéses eseteket, melyhez a tasz.hu/korhazifertozes oldalon gyűjtenek anyagokat.  "Jogsegélyszolgálatunkra eddig is tömegével érkeztek a panaszok a kórházi fertőzések miatt. Most ezeket küldjük meg csoportosítva, név nélkül az ÁNTSZ-nek. A kampány célja, hogy az állami szerv a konkrét ügyek alapján folytasson le ellenőrzéseket és ha kell, szankcionáljon" - írja a TASZ.

Külföldről érkező baktériumklónok terjedése miatt nőtt meg jelentősen a kórházi fertőzések száma az utóbbi években - állítják magyar kutatók. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A társaság véleménye szerint jogaik érvényesítésére sincs lehetőségük a betegeknek, a felmerülő panaszokat ugyanis a kórház vezetője, vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem egy független intézmény. A kártérítési perek évekig húzódnak, drágák, és nagyon nehéz bizonyítani a kórházifertőzéstényét. Ezen kívül nincs más lehetőség a jogérvényesítésre. "A kórházban elkapott fertőzésnek ma akkora az esélye, hogy az már álláspontunk szerint a biztonságos betegellátáshoz fűződő alapvető jogot sérti. Az pedig, hogy nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra, szintén alapjogsértő" - hívták fel a figyelmet a jogvédők.

A kórházban tartózkodók jóval fogékonyabbak a betegségekre
A kórházban tartózkodók jóval fogékonyabbak a betegségekre

Hogyan terjednek a kórházi fertőzések?

A kórházi fertőzések terjedésének legfőbb oka, hogy az alanyok jóval fogékonyabbak a betegségekre: a kórházba kerülők gyakran idősebb (vagy éppen koraszülött), gyengébb, alultápláltabb személyek, sokszor mozgásukban is korlátozottak. Már az a - sokszor krónikus - betegség, ami miatt kórházba kerülnek, legyengítheti az immunrendszerüket.

A leggyakoribb betegségek közé tartoznak a tüdő- és torokgyulladás, a légúti és a húgyúti fertőzések, valamint a hasmenéses betegségek. A nyílt sebek, fekélyek, felfekvések is könnyen elfertőződhetnek. Természetesen, az egyes osztályokon különböző fertőzések veszélyeztetik jobban a betegeket. A megelőzésben kiemelten fontos az eszközök és a kezek fertőtlenítése, a környezet rendszeres, fertőtlenítő takarítása, a sterilitás szabályainak betartása, valamint a fertőző hulladékok szabályszerű kezelése és megsemmisítése. 


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső