+13° - +25°
Nincs front

Székely Lászlót senki sem kérdezi meg

HáziPatika

Vizsgálják, köze van-e Székely László kirúgásának a betege halálához. Azonban a vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kérnek a kirúgott szívsebésztől.

A beteg nem került várólistára

Mint ismeretes, a szívsebész elbocsátása után nem sokkal meghalt egyik korábbi, műtétre váró páciense. Az 55 éves férfi halála miatt napok óta egymást hibáztatja Székely László és Andréka Péter, a GOKI vezetője, mert Székely szerint tudtak arról, hogy a beteg műtétre vár: erről egyrészt kaptak egy tájékoztató levelet, másrészt a beteg maga is telefonált, hogy mi lesz vele. A kórházban sajtóhírek szerint azonban eddig két vizsgálatot is lefolytattak, az egyiket az országos tiszti főorvos, a másikat egy orvoscsoport végezte, ezek Székely felelősségét állapították meg az ügyben.

Miért rúgták ki Székeyl Lászlót?

"Műtét közben nem az járt a fejemben, hogy tilosban járok-e" - címmel jelent meg a kirúgott szívsebész korábbi interjúja, melyben Székely László igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba. Hogy mi vezetett az elbocsátásához, arról ide kattintva olvashat bővebben.

Kihagyják Székelyt saját ügye vizsgálatából, Dr. Székely László Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kirúgás szívsebészet
Kihagyják Székelyt saját ügye vizsgálatából

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalból folytatott vizsgálatot, ami még nem zárult le, de eddig arra jutottak, hogy a beteg nem került várólistára, és nem Székely László kirúgása miatt halt meg - tájékoztat a hvg.hu.

Az NNK a közleményében azt írja, bekérték a teljes körú dokumentációt az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól is a tényállás tisztázása érdekében, emellett a hatóság - a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében - szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte. 

Arra jutottak, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára.

Megszólalt Székely László

Nem tud sem tisztiorvosi, sem orvosi vizsgálatról a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész, őt legalábbis senki nem kérdezte meg arról az esetről - írja az Index. Székely László a sajtóban megjelent információkra reagálva azt mondta a lapnak: "A vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére se, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta."


"Tudtommal csak a GOKI Felnőtt- és Csecsemő Szívsebészeti Osztálya együttesen rendelkezik olyan speciális gyakorlattal és tudásbázissal, ami ennek a típusú betegségnek az ellátásával kapcsolatosan alapvető. A beteggel és betegséggel kapcsolatban nem szeretnék semmilyen részletezést tenni az erre hivatott szakmai fórumokon kívül, ám mindenképpen szeretném leszögezni, nagyon nehéz - objektíven talán nem is lehet - olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne.

Még az amerikai és az európai ajánlások sem adnak konkrét útmutatót ennek a betegségnek a pontos időzítésével, illetve ellátásával kapcsolatban, nemhogy egy ad hoc összehívott bizottság azonnali véleménye irányadó lehetne az ominózus esetben" - nyilatkozta Székely.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső