Százmilliós kártérítést fizet egy kórház

HáziPatika

Rekordösszegű kártérítést kapott a családja annak a nőnek, aki 2010-ben egy vesekőműtét után esett kómába Nyíregyházán.

A család több mint 100 millió forint kártérítést kap

Elismerte a nyíregyházi kórház, hogy egy meghibásodott műszer miatt esett éberkómába egyik betegük nyolc évvel ezelőtt. Az eszköz gyártójával szemben jogi lépéseket tett az intézmény.

A fiatal nő korábban élettársával nevelte kisfiait. Miután magatehetetlenné vált, a nagyszülők vették magukhoz mindannyiukat.

A 23 éves, kétgyermekes Máriát 2010-ben műtötték vesekővel a nyíregyházi kórházban, de az operáció közben komplikáció lépett fel, amikor a vesekövét akarták szétzúzni - írja a Blikk. A műtéthez használt készülék levegőt juttatott a nő szervezetébe, amitől leállt a keringése. 35 percig volt a klinikai halál állapotában, majd újraélesztették, de éberkómába került, önállóan azóta is csak lélegezni képes. Gyomorszondán át etetik, pelenkázni kell, a külvilággal nem tud érdemben kommunikálni.

Százmilliós kártérítést fizet egy kórház, orvosi műhiba műhibaper kórház műtét vesekő éberkóma
Kártérítésre kötelezték a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházat

A család jogi képviselője, Helmeczy László azt mondta a lapnak, hogy a kórház nem ismerte el felelősségét, de a büntetőeljárás kiderítette, hogy hanyagul tartották karban a gépet, és megállapították, hogy a család kártérítésre jogosult.

Az ügyvéd 140 milliót kért, a kórház 41 milliót ajánlott

A Debreceni Ítélőtábla az első fokon is megítélt, összesen 99 millió forintot hagyta helyben, amelyet a kórháznak 15 napon belül kamatostul ki kell fizetnie.


Az állami kórházakban a legtöbb per a szülészek (23,9 százalék), a sebészek (20 százalék), a traumatológusok (17,9 százalék) és a belgyógyászok (8,1 százalék) ellen indul. Az ügyvédek szerint a halállal végződő eseteknél 20-30 milliós, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés jellemző, de súlyos szakmai vétségnél a százmillió feletti összeg sem ritka.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső