+7° - +23°
Kettős front

Százmilliós kártérítést fizet egy kórház

HáziPatika

Rekordösszegű kártérítést kapott a családja annak a nőnek, aki 2010-ben egy vesekőműtét után esett kómába Nyíregyházán.

A család több mint 100 millió forint kártérítést kap

Elismerte a nyíregyházi kórház, hogy egy meghibásodott műszer miatt esett éberkómába egyik betegük nyolc évvel ezelőtt. Az eszköz gyártójával szemben jogi lépéseket tett az intézmény.

A fiatal nő korábban élettársával nevelte kisfiait. Miután magatehetetlenné vált, a nagyszülők vették magukhoz mindannyiukat.

A 23 éves, kétgyermekes Máriát 2010-ben műtötték vesekővel a nyíregyházi kórházban, de az operáció közben komplikáció lépett fel, amikor a vesekövét akarták szétzúzni - írja a Blikk. A műtéthez használt készülék levegőt juttatott a nő szervezetébe, amitől leállt a keringése. 35 percig volt a klinikai halál állapotában, majd újraélesztették, de éberkómába került, önállóan azóta is csak lélegezni képes. Gyomorszondán át etetik, pelenkázni kell, a külvilággal nem tud érdemben kommunikálni.

Százmilliós kártérítést fizet egy kórház, orvosi műhiba műhibaper kórház műtét vesekő éberkóma
Kártérítésre kötelezték a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházat

A család jogi képviselője, Helmeczy László azt mondta a lapnak, hogy a kórház nem ismerte el felelősségét, de a büntetőeljárás kiderítette, hogy hanyagul tartották karban a gépet, és megállapították, hogy a család kártérítésre jogosult.

Az ügyvéd 140 milliót kért, a kórház 41 milliót ajánlott

A Debreceni Ítélőtábla az első fokon is megítélt, összesen 99 millió forintot hagyta helyben, amelyet a kórháznak 15 napon belül kamatostul ki kell fizetnie.


Az állami kórházakban a legtöbb per a szülészek (23,9 százalék), a sebészek (20 százalék), a traumatológusok (17,9 százalék) és a belgyógyászok (8,1 százalék) ellen indul. Az ügyvédek szerint a halállal végződő eseteknél 20-30 milliós, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés jellemző, de súlyos szakmai vétségnél a százmillió feletti összeg sem ritka.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső