Súlyos hibák a kórházakban

Lassú és elnéző az ÁNTSZ a kórházi felügyeleti eljárásoknál. A kontroll erejéről sokat elárul, hogy egy szakmai hiba miatt leváló retina ügyét 30 ezres bírsággal zárta le a hatóság.

Ha az ÁNTSZ honlapján megismerhető felügyeleti ellenőrzésekből, és az azok végén kiszabott bírságokból indulunk ki, akkor nincs nagy baj a hazai egészségüggyel. Az érdeklődők ugyanis csupán három vizsgálati ismertetőt találnak, s ezekben az esetekben mindössze 30 ezertől 100 ezer forintig büntettek kórházakat, súlyos egészségkárosodást okozó mulasztásokért is - írja a nepszava.hu.

mindössze 30 ezertől 100 ezer forintig büntettek kórházakat, súlyos egészségkárosodást okozó mulasztásokért
30 ezertől 100 ezer forintig büntettek kórházakat súlyos egészségkárosodást okozó mulasztásokért

A szakhatóság tavaly - az egészségügyi államtitkárság által a lap rendelkezésére bocsátott adatok szerint - 572 panaszt vizsgált, de mindebből idén májusban csak hármat hozott nyilvánosságra a honlapján. A több mint félezer panaszból 54 alkalommal figyelmeztetést kapott az adott intézmény, kétszer hivatalból feljelentést tettek a rendőrségen. További 23 esetben szabtak ki bírságot, átlagosan 150 ezer forintra büntettek, összességében pedig 3,5 millió forintot fizettek be az intézmények. (A szakmai szabályok ellen vétők - a hatályos jog szerint - 30 ezertől 5 millió forintig bírságolhatók.)

Nagyon sokan ismernek történeteket a kórházi fertőzések miatti halálesetekről. Egyes becslések szerint ezek a fertőzések hamarosan már több embert visznek el, mint a daganatok. A TASZ szerint van lehetőség a jogérvényesítésre, ha az intézmény mulasztása, felelőssége kimutatható. További információért kattintson!

Az ÁNTSZ-hez évente alig néhány száz panasz érkezik, míg a 2010-ben fölszámolt Egészségbiztosítási Felügyelet működése utolsó évében csaknem ötezer panasszal foglalkozott.


Asbóth Márton, a TASZ programvezetője szerint kérdéses, hogy van-e visszatartó hatása a jogsértésekre, hogy a súlyos mulasztásokért cserébe az ellátók kis összegű bírságokat kapnak. Azt is csak kevesen tudják, hogy csupán akkor kezdődik meg a szakhatósági vizsgálat, ha valaki a panasztörvény alapján közvetlenül a minisztériumba olvadt ÁNTSZ-hez fordul. Ezzel szemben az emberek legtöbbször a betegjogi képviselőtől kérnek segítséget, ám ők nem kezdhetnek vizsgálatot, az intézmény vezetőjéhez vagy fenntartójához továbbítják a problémát, így a szakhatóság nem is nagyon szerez tudomást arról. Ezeket a panaszokat a kórház vezetője vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem hatóság.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső