Súlyos bírálat a magyar egészségügynek

HáziPatika

Az Európai Tanács szerint a magyar egészségügyi rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, valamint hiányosságok észlelhetők az alapellátás és különösen a krónikus betegségek korai észlelése és megelőzése terén.

Magyarország április 30-án nyújtotta be az Európai Tanácsnak a 2019. évre vonatkozó nemzeti reformprogramját és 2019. évi konvergenciaprogramját. Az Európai Tanács a két programot egyidejűleg értékelte, ennek eredményeit június 5-én tették közzé - írja az infostart.hu.

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje - részletek!

A dokumentumban a magyar egészségüggyel kapcsolatban a többi között az alábbiakat írják:

  • az egészségügyi eredményeink rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban (ez részben az egészségtelen életmódot, részben az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságát tükrözi);
  • az Európai Unióban a magyarok a leginkább érintettek között vannak a rossz levegőminőség miatti korai elhalálozás tekintetében;
  • az elkerülhető halálesetek száma nálunk az egyik legmagasabb az EU-ban,
  • a dohányzás, az alkoholizmus és azelhízáselterjedtsége nálunk az egyik legmagasabb az EU-ban.
Bírálták a magyar egészségügyet
Bírálták a magyar egészségügyet. Fotó: iStock

A jelentésben azt is megjegyzik, hogy jelentős társadalmi-gazdasági különbségek vannak a minőségi ellátáshoz való hozzáférés terén, valamint hogy az egészségügyre fordított állami kiadások az uniós átlag alatt vannak, és a polgárok a minőségi ellátást közvetlenül fizetett térítések révén veszik igénybe, ami tovább növeli az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében meglévő társadalmi-gazdasági szakadékot.


 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső