Súlyos állapotok a Honvédkórház sürgősségijén

HáziPatika

"2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át" - írja Burány Béla, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának (SBC) leköszönő megbízott vezetője abban a belső levélben, amely a hvg.hu birtokába jutott.

A héten jelentette be távozását a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának vezetője, dr. Nádor Csaba. A kórház dolgozói szerint kilátástalan a helyzet. Részletek itt.

"Az orvoslétszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás. A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségében és minőségében egyaránt" - olvasható a hvg.hu birtokába jutott, január 22-én kelt levélben. Burány Béla emellett kitér arra is, hogy az elengedhetetlenül szükséges és alapvető eszközök teljesen vagy részben hiányoztak, illetve nem működtek megfelelően a központban. A rendelkezésre álló teret is szinte teljes egészében kihasználták már az SBC-n, de közben több fontos működési elem - így például a detoxikáló, a veszélyeshulladék-raktár vagy éppen a személyzeti pihenő - egyáltalán nem vagy csak részlegesen, problémásan működött.

A hvg.hu birtokába jutott Burány Béla beosztottaknak szánt levele
A hvg.hu birtokába jutott Burány Béla beosztottaknak szánt levele

Az SBC éléről tavaly augusztusban távozott az addigi osztályvezető főorvos, Zacher Gábor. A szakember akkor úgy nyilatkozott: "Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni." A honvédelmi minisztérium Zacher Gábor lemondása után mégis következetesen cáfolta, hogy gond lenne a sürgősségi centrumban. A Burány Béla által a leköszönése alkalmából a beosztottjainak írt levélben megfogalmazott gondolatok ugyanakkor elődje állításait látszanak alátámasztani.


A hvg.hu cikke szerint Burány a levélben részletesen kitér a tavaly szeptember óta eltelt idő alatt bekövetkezett pozitív változásokra is. E körben említi a szakorvosok és szakdolgozók által kiharcolt béremelést, új eszközök beszerzését, valamint azt, hogy 19 újonnan felvett munkatársnak köszönhetően immár csupán 100 orvosi műszakot kellett más osztályról átirányított orvosokkal kitölteni. Szeptemberben ez a mutató még elérte a 240 műszakot.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső