Speciális eszköz segít májbetegeken

Négymillió forint értékű csecsemő videó-gasztroszkóppal bővült a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája. Emellett 13 másik intézmény is új műszereket kapott a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának jóvoltából.

Tíz megye 14 gyermekegészségügyi intézménye bővült új műszerekkel az idén 15 éves K&H gyógyvarázs pályázatának jóvoltából. A gyermekeket ellátó intézetek összesen 20 millió forint értékben kaphattak készülékeket - betegőrző monitorokat, EKG-t, lélegeztetőgépeket, és sok más olyan eszközt, ami a hétköznapi működésükhöz és a biztonságos betegellátáshoz elengedhetetlen.

A májbetegség korai jelei A máj az egyik legfontosabb szervünk, fő feladatai közé tartozik a szervezet méregtelenítése, az emésztés támogatása, és a májban találhatók a szervezet glükózraktárai is. Károsodása súlyos, életveszélyes következményekkel jár. Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk májbetegségre? Kattintson a részletekért!

Krónikus májbeteg gyermekeken segíthet

A pályázatnak köszönhetően a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztálya egy csecsemő videógasztroszkóppal bővült. A speciális eszköz diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is alkalmas, és egyszerűbbé teheti például a nyelőcső-elzáródással vagy krónikus májbetegséggel világra jött csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözését. Az eszköz értéke közel négymillió forint.

A gasztroszkóp rengeteg gyermek gyógyulását segítheti elő
A gasztroszkóp rengeteg gyermek gyógyulását segítheti elő (Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)

"Különösen nagy szükség van erre az eszközre, hiszen a krónikus májbeteg gyermekeknél szövődményként májzsugorodás, májcirrózis alakulhat ki. A betegség részeként a nyelőcsőben visszeresség alakulhat ki, amit a csecsemő endoszkóp segítségével már korai stádiumban felfedezhetünk. A másik felhasználási területe pedig az újszülött sebészethez kapcsolódik: a különböző fejlődési rendellenességek miatti műtétek esetén az ellenőrző vizsgálatokat is elvégezhetjük" - mondta el az átadón Dr. Dezsőfi Antal, a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetője. Hozzátette: az új eszköz gyorsabbá és gördülékenyebbé teheti a betegellátást és rengeteg kisgyermek gyógyulásához járulhat hozzá a későbbiekben.

"Az idén beérkezett közel 90 pályázatból 10 megye 14 intézménye - 7 kórházi osztály, 3 védőnői szolgálat és 4 mentőállomás - kap új eszközöket, mellyel 600 000 gyermek ellátásához járulhatunk hozzá szükség esetén. A most átadott modern berendezések, mint az EKG, a lélegeztetőgép, a betegőrző monitor vagy a sebészeti vágókészülék, remélhetően nagy segítséget nyújtanak majd abban, hogy a jövő generációja jobb körülmények között gyógyuljon és minél hamarabb egészséges, teljes életet éljen" - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója a nyertesek bejelentésekor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)