Sokan halnak meg az egészségügy miatt

Ha időben és megfelelő ellátást kapott volna a beteg. Dermesztő, de a 65 éven aluliaknál minden negyedik haláleset az egészségügy bajaira vezethető vissza.

Második évben jelentkezik az egészségügyi kormányzat (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) az Egészségjelentéssel. A legfrissebbet néhány napja publikálták - írja a válasz.hu.

A lap sorra vette a dokumentum fontos megállapításait és megjegyzi, hogy bár a számok 2014-esek, de ez az ilyen bonyolult számítások sajátja.

  • 2014-ben 17 677 halálozás lett volna hazánkban elkerülhető megfelelő egészségügyi beavatkozással, vagyis az összes halálozás 14 százaléka.
  • A legrosszabb a helyzet a 65 éves kor alattiaknál, mert közülük minden negyedik (27%), mintegy 8600 haláleset nem következett volna be, ha szükséges ellátást és a megfelelő időben kapta volna meg a beteg.
  • A nem idősek mellett a férfiak a legveszélyeztettebbek, mintegy tíz százalékponttal nagyobb a kockázatuk, hogy nem kapják meg időben a megfelelő kezelést és ennek hiányába belehalnak.
2014-ben 17 677 halálozás lett volna hazánkban elkerülhető
2014-ben 17 677 halálozás lett volna hazánkban elkerülhető

A válasz.hu azt is hozzáteszi, hogy a számok rosszak, de nem a valaha volt legrosszabbak. Hazánkban 2005 óta folyamatosan csökken az egészségügyi ellátással elkerülhető halálozás.

  • Az elvesztett egészséges évek 80 százalékáért a viselkedés, az életmódunk hibáztatható, vagyis mi magunk. A fiataloknál jóval magasabb a rendszeres testmozgás aránya, de az idősek körében ijesztően rosszak az értékek.
  • 2014-ben 32 487 halálozást, tehát minden negyedik (26%) halálesetet megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal meg lehetett volna előzni.
  • A 65 éves kor előtt elhunyt magyar nők közül több mint felét, (54%), a férfiaknál pedig csaknem háromból kettőt (58%), azaz összesen 17 905 halálesetet lehetett volna megfelelő népegészségügyi tevékenységgel megelőzni (dohányzásról való leszokás, alkoholfogyasztás csökkentése, testmozgás, helyes táplálkozás).

Nemzetközi összehasonlításra alkalmas adatok csak 2013-ra vannak, az EUROSTAT számításai szerint Magyarország összességében a harmadik, de a magyar nők a legrosszabb (első) a férfiak pedig a harmadik helyen szerepeltek az EU 28 tagországának megelőzhető halálozás szerinti csökkenő rangsorában.

A magyar egészségügy a legrosszabb az EU-ban

A magyar egészségügy finanszírozása még a válság előtti, 2008-as szintet sem éri el. Évente százmilliárdok hiányoznak ahhoz is, hogy egyáltalán elérjük a régiós átlagot. Részletekért kattintson!

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső