Rekordösszeget költöttünk gyógyszerre márciusban

HáziPatika

Az elmúlt 12 hónap legnagyobb gyógyszerforgalmát bonyolították le a magyar patikák idén márciusban. Csaknem 51 milliárd forintot költöttünk a vényköteles gyógyszerekre.

Februárhoz képest 16 százalékkal emelkedett a patikák gyógyszerforgalma, ezzel márciusban rekordot döntött itthon a gyógyszerköltés - derült ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből, melyről a vg.hu számolt be. Az elmúlt 12 hónapban márciusban hagytuk a legtöbb pénzt a patikákban, csaknem 51 milliárd forintért vásároltunk vényköteles gyógyszereket. Ennek ellenére a patikák jövedelmezősége nem emelkedett, a gyógyszertáraknak ugyanis évről évre egyre kevésbé jövedelmező a támogatott vényköteles készítmények forgalmazása.

gyógyszer gyógyszertár patika vényköteles szer egészségügy
Idén márciusban 51 milliárd forintot hagytunk a patikákban. Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Az adatelemzést végző cég igazgatósági elnöke, Virág Zsolt ismertetéséből kiderült: míg 2019 januárjában egy patika a vényköteles forgalmának 12 százalékát tarthatta meg, addig idén márciusban ez az arány enyhén csökkent, már csak 11,3 százalékos volt. Ennek egyik oka a többi közt az, hogy a hatósági előírások miatt a drágább gyógyszerek után kevesebb hasznot realizálnak a patikák. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy a lakosság a korszerűbb és drágább kiszereléseket részesíti előnyben.

Nőtt a bizalom az innovatív készítmények iránt

A pandémia nemcsak a vakcinával, hanem általában az innovatív készítményekkel kapcsolatos bizalmat is növelte, és rávilágított arra, hogy az új fejlesztések mennyire fontosak a lakosság egészsége szempontjából - derült ki az innovatív gyógyszergyártók friss kutatásából. Kattintson a részletekért!

Vezetnek a szív- és rákgyógyszerek

Az elemzésből az is kiderült, hogy a legnagyobb forgalmat a kardiovaszkuláris, a daganatellenes és a vérképző szerek generálták, emellett a COVID-19 okoztatüdőgyulladáskezelésére szolgáló vírusellenes szerek forgalma is 21 százalékkal nőtt egy hónap leforgása alatt. Ez nem meglepő, hiszen ekkor jelent meg a támogatott vényköteles gyógyszerek között a favipiravir hatóanyag-tartalmú filmtabletta, amelyből országszerte 37 ezer doboz fogyott.


A szakértők ugyanakkor emlékeztettek, hogy a márciusi kiemelkedő költés ellenére a patikák gyógyszerforgalma éves összehasonlításban 14,3 százalékkal csökkent. Tavaly márciusban, a koronavírus-járvány kirobbanásakor ugyanis szintén rekordforgalmat könyvelhettek el a patikák, amikor lakosság soha nem látott gyógyszerfelvásárlási hullámot indított, melynek során 59 milliárd forintot hagytak a kasszáknál.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső