Perre mennek a védőnők a pénzükért

Magyarországon jelenleg 5200 védőnői álláshely van, ebből legalább 400 betöltetlen. Nagy gond a pénzhiány, volt olyan védőnő, aki milliós összegben perelte vissza az elmaradt illetményét.

Orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból országszerte nagy hiány van, és hiába nyilvánították hungarikummá, a védőnői szolgálat is jelentős emberhiánnyal küzd. Magyarországon jelenleg 5200 védőnői álláshely van, ebből legalább 400 betöltetlen - írja a Zoom.hu.

A védőnő szerepe a terhesgondozás során Mindannyian lelkesen készülünk gyermekünk fogadására. Úszunk a boldogságban, amikor a nőgyógyász közli velünk, hogy vágyott gyermekünk megfogant. Kattintson!

Perelni kell a juttatásokért

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi létszámmal nem lehet minőségi munkát végezni. A jogszabály szerint egy védőnőnek maximum 250 ellátottja lehet, ehhez képest van olyan körzet, ahol 600 emberről gondoskodik egyetlen szakember, de gyakori a 300-400-as létszám is - hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Védőnőkből is egyre nagyobb a hiány
Védőnőkből is egyre nagyobb a hiány

Bár Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter az alapellátás komplex átalakítását ígérte, Csordás Ágnes szerint a nyilatkozatok eddig elsősorban a szakmai irányítás központosításának fontosságáról szóltak, nem pedig a megfelelő bérrendezésről, ami számukra az egyik legfontosabb probléma.

Csordás a bérben történő megkülönböztetés problémájáról is beszélt. A velük megegyező szakmai felsőfokú végzettséggel rendelkező ápolónők, gyógytornászok és dietetikusok ugyanis az egészségügyi szakdolgozói bértábla szerint kapnak alapbért, ami jóval magasabb, mint a védőnők bére. Ráadásul nekik meg kell küzdeniük az apró sorokban leírt kiegészítésekkel is, amelyek alapján a munkáltató - többnyire az önkormányzat - fizet.

A védőnők jelenleg a szakmai bérminimumot kapják, ehhez különböző illetménykiegészítések társulhatnak, ezeket az illetménykiegészítéseket azonban sok esetben csak részben, vagy egyáltalán nem kapják meg a dolgozók. Emiatt sokan bírósághoz is fordulnak: egy védőnő visszamenőleg 1 millió 200 ezer forintot kapott a munkáltatójától a jogtalanul elmaradt illetménykiegészítések miatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)