Óriásit nőttek a kórházi várólisták

HáziPatika

Csípőprotézis-műtétre tavaly nyáron még "csak" 324 napot kellett várni, most azonban már 475-öt. Óriásit nőttek a kórházi várólisták.

Ahogy a második és harmadik hullám között, úgy a Pénzcentrum most is megvizsgálta, hogyan alakultak a kórházi várólisták. Sajnos, a helyzet finoman szólva sem túl rózsás.

Sérvműtétre több mint egy évet kell várni

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az orvosok béremelése ellenére nőhet a műtéti várakozási idő. Mint elmondta, nem biztos, hogy megoldja ezt a problémát a hálapénz eltörlése, amely valamiféle motivációt jelentett az orvosoknak. Részletek itt.

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva azt írja, hogy amíg tavaly június elején egy térdprotézisműtétre átlagosan 389 nap volt a tervezett várakozási idő, addig 2021. január elején már 471, most, júliusban pedig 568 nap. Csípőprotézis-műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt bő egy éve, de januárra ez 371-re duzzadt, a jelenlegi adatok szerint pedig 475 nap. Egy laparoszkópiás epekőműtétre egy éve még átlagosan 127 napot kellett várni, ami idén januárra 177 nap lett, július közepére pedig 351-re nőtt. Ami a sérvműtétet illeti, arra most már több mint egy évet kell várni, a varix- és pajzsmirigyműtétek esetében pedig több mint 100 nappal hosszabbodott a várakozási idő a fél évvel ezelőttihez képest.

Óriásit nőttek a kórházi várólisták.
Óriásit nőttek a kórházi várólisták. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Van, ahol kevesebbet kell várni

Vannak azonban olyan műtétek, amelyekre az előirányzat szerint kevesebbet kell várakozni, mint fél évvel korábban. Ilyen például egyebek mellett a szaruhártyaműtét, az urológiai kisműtét, az emlőműtét, az artroszkópos műtét, a nőgyógyászati plasztika, valamint a mandula-, orrmandulaműtét.


Nem meglepő, ami történik

Mint arra a lap rámutatott, nem meglepő, hogy a várakozók száma és a várakozási idő jócskán megnőtt: májusban egyidejűleg kellett fokozni az oltási tempót, fenntartani változatlan kapacitással a kórházak koronavírusos részlegeit, szabadságra engedni az orvosokat és nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat. Ráadásul a COVID-osztályokon dolgozó nővérek és orvosok nem vehettek részt a nem koronavírusos betegek ellátásában, és sok szakrendelőben oltópont működik, ezzel is elvéve a helyet és kapacitást a betegellátástól.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső