+10° - +26°
Nincs front

Óriási kórházfejlesztés kezdődik

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníthatják a kórházfejlesztéseket, így hamarosan megkezdődhetnek az átalakítások.

Kiemelt beruházássá minősíti a budapesti kórházak felújítását egy április végén megjelent kormányrendelet. Az Egészséges Budapest Program alapján 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években. Ugyan az erről szóló koncepciót a kormány még el sem fogadta, ez az első konkrét jele annak, hogy megkezdődhetnek az átalakítások - írja az Index.

A városi és megyei intézmények összevonásával a fővárosi tervekhez hasonlóan Miskolcon is "szuperkórházat" létesítenének. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Nagyrészt hazai forrásból valósul meg a felújítás

A kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a kórházfejlesztéseket, és meggyorsítja a hatósági ügyek intézését is. Összesen 24 kórház fejlesztéséről ír, melyekről korábban már több hír is napvilágot látott. Három nagy kórházcentrum kiépítése van tervben: Dél-Budán új, komplex szuperkórházat építenek, Dél-Pesten centrummá alakul az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) és a közelében lévő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Észak-Pesten pedig további szárnyakkal bővítik a Honvédkórházat.

Komoly fejlesztés kezdődik a kórházakban
Komoly fejlesztés kezdődik a kórházakban

A nagy centrumok a vidéki megyei kórházakhoz vagy egyetemi klinikákhoz hasonlóan az ellátás legmagasabb szintjét képviselik, az év 365 napján 0-24 órában adnak sürgősségi ügyeletet. Mellettük azonban a társkórházakban is komoly fejlesztések indulnak: legtöbbnél orvostechnikai és informatikai fejlesztések, energetikai felújítások kezdődnek, sok helyen pedig új épületek vagy épületszárnyak épülnek. 


A tervek szerint helikopterleszállót építenek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban is, amely szintén új tömbépületekkel bővül. Új épületet terveznek a (Tétényi úti) Szent Imre-kórházban, az Uzsoki utcai Kórházban, a Péterfy-kórházban, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben és az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben is. Felújítanák továbbá a Szent János-kórház leromlott épületeit, valamint az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) műemléki épületeit is.

A fejlettnek számító Közép-Magyarország régió az EU szerint nem szorult felzárkóztatásra, így egészségügyi fejlesztésre alig kapott uniós forrást. Emiatt az átalakításokat nagyrészt hazai forrásból kell finanszírozni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső