Nyilvánosak lesznek a kórházi fertőzések adatai

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben. Az Ítélőtábla kimondta, hogy nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel.

Eltitkolt adatok kerülnek nyilvánosságra

Immár jogerős, hogy nyilvánosságra kell hozni kórházankénti bontásban a kórházi fertőzések adatait. Vagyis ki fog derülni, Magyarországon mely kórházakban hány beteg kapott kórházi fertőzést. A TASZ régóta igyekezett elérni, hogy ezek a számok nyilvánosak legyenek, de az ÁNTSZ és az egészségügyért felelős EMMI a legváltozatosabb indokokkal igyekezett őket titokban tartani. Most 15 napjuk van arra, hogy megküldjék a számokat - tájékoztat honlapján a TASZ.

Fertőzések, amelyeket kórházban kaphatunk el Nozokomiális fertőzéseknek nevezzük azokat a fertőzéseket, amelyek kórházi tartózkodás alatt, illetve a kórházból való távozás után jelennek meg. Pontosan milyen fertőzésekről van szó és mit tehetünk ezek ellen?

Nyilvánosak lesznek a kórházi fertőzések adatai, kórházi fertőzések TASZ Társaság a Szabadságjogokért Emberi Erőforrások Minisztériuma Emmi ÁNTSZ
Hamarosan nyilvánosak lesznek a kórházi fertőzések adatai

A kórházi fertőzésekről eddig is minden évben készültek jelentések, ezek azonban túlságosan általánosak és a laikusok számára teljesen érthetetlenek voltak. A TASZ úgy fogalmaz: "a gyakorlatot szakmai szervezetekkel mi is élesen kritizáltuk, átlátható, érthető, a nyilvánosság számára is értelmezhető adatsorokat követelve. Abban is szakmai egyetértés van, hogy azok az igazán releváns adatok, amik intézményekre, kórokozókra és évekre lebontva mutatják meg, hogy áll Magyarország a fertőzésekkel. Csak így tudhatjuk meg, hogy pontosan hol és milyen betegségekkel szemben kell fellépni" - írják.

"A társadalom nem elég érett rá"

Az állami szervek világossá tették: nem hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket a számokat. Korábbi állásfoglalásuk szerint "a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket". Hozzátették: a társadalom nem elég érett rá, hogy az adatokat megismerje. Ezt az érvet a TASZ kezdettől jogellenesnek tartotta, és pert indított az adatok megismeréséért. Mint írják, a közérdekű adat-igénylésüket már nem is a fenti érvekre hivatkozva tagadta meg az EMMI, hanem mert álláspontjuk szerint a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek.

A közérdekű adatok kiadását előszeretettel tagadják meg

Az Ítélőtábla részletes ítéletben mondta ki, hogy csak akkor lehet az adatok döntés-előkészítő jellegére hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntést készítenek elő az adatok, miképpen, és mikor fogják azt meghozni. A TASZ szerint a közérdekű adatok kiadását az állami szervek előszeretettel tagadják meg arra hivatkozva, hogy az adatok döntés-előkészítőek. Remélik, hogy ez az ítélet ahhoz is hozzájárul, hogy a jövőben kevesebb ilyen minden alapot nélkülöző, az adatok kiadását megtagadó döntés szülessen.

Nyilvánosak lesznek az adatok

A bíróság azt is kimondta, hogy az adatok nyilvánosságához fűződő közérdek egyértelműen előrébb való, mint azok zártan kezelése.

A TASZ közölte, amint megkapják az adatokat, nyilvánosságra hozzák őket, és elvégezik azt a munkát is, ami az ÁNTSZ és az EMMI feladata lett volna: vagyis az adatok értelmezését, összefoglalását, vizualizálását. Az ügyben a TASZ-t dr. Baltay Levente képviselte.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)